Tavaly a nővéremnél ettem először sütőtök krémlevest, de idén már én is csináltam egy verziót egy régi nők lapja konyhában talált recept alapján.
Hozzávalók:
- 50 dkg tisztított sütőtök
- 30 dkg burgonya
- 2 póréhagyma
- 6 dkg vaj
- 1 dl tejföl (nálunk joghurttal készült, de szerintem tejszínnel az igazi)
- szerecsendió, őrölt bors, só
A sütőtököt és a hámozott burgonyát kétcentis kockára vágjuk, majd 1,5 liter hideg vízbe feltesszük főni, forrás után még körülbelül 20 percig rotyogtatjuk. Közben megtisztítjuk a póréhagymákat, karikákra vágjuk és a vajon világosra pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a forrásban lévő burgonyához és tökhöz. Ha a zöldségek megfőttek, összeturmixoljuk, és még 5-7 percig főzzük. Végül sóval, borssal és reszelt szerecsendióval ízesítjük. És tálaljuk. Én kivettem egy pár sütőtökkockát a turmixolás előtt és azokat a kész levesbe tettem, de szerintem parmezánforgács, vagy márványsajtkockák is illik hozzá amitől kicsit pikánsabb lesz.
Pumpkin cream soup
- 50 dkg peeled pumpkin
- 30 dkg potato
- 2 leek
- 6 dkg butter
- 1 dl sour cream
- mace, pepper, salt
Slice the pumpkin, and the potato into 2 cm big pieces, and put it into a bowl with 1,5 liter water cook it until it starts to boil, then cook it for 20 minutes more. Meanwhile peel the leek, and slice it then fizzle them until they get a light colour. When it’s ready add it to the pumpkin. When the vegetables are cooked, mix them with a liquidiser. In a final step add salt, filed mace, and pepper and the sour cream. For serving you can add some cooked but not mashed pumpkin, Parmesan slices or blue cheese.