Van egy nagyon jó kis süteményes könyvünk, jelenleg már darabokban van a sok használattól, de még mindig az egyik legjobb könyv, amit süteményes témában találtam eddig. Péter Jánosné gyűjtése 1990-ből, szóval alsó hangon egy 22 éves könyv, nem hiába a saláta állag. Ma estére még egy süti kakaós tésztás témában. Egy kicsit macerás ugyan, de megéri végigcsinálni, mert isteni finom.
Hozzávalók:
lapokhoz:
- 30 dkg liszt
- 3 dkg cukor
- 10 dkg margarin
- 2 tojás
- fél csomag sütőpor
- 2 dkg kakaó
- kevés tej
piskótához:
- 3 tojás
- 3 evőkanál víz
- 6 evőkanál cukor
- 6 evőkanál liszt
- 1 kávéskanál sütőpor
krém:
- 5 dl tej
- 3 evőkanál liszt
- 20 dkg vaj
- 20 dkg porcukor (én csak 15 dkg szoktam, mert úgy nem annyira édes)
- 2 csomag vaníliás cukor
csokimáz:
- 20 dkg cukor
- 2,5 evőkanál kakaó
- 3 evőkanál tej
- 10 dkg vaj
Első körben a lapokhoz való hozzávalókat összegyúrjuk, és annyi tejet adunk hozzá, amennyit felvesz, amivel könnyen gyúrható, nyújtható állagú lesz. A tésztát ketté vesszük és két lapot sütünk ki. A tepsi alját megvajazzuk, meglisztezzük és a kinyújtott tésztákat a tepsi aljára helyezzük. Előmelegített sütőben kb 180-200 fokon készre sütjük.
A piskóta hozzávalóit összekeverjük, először a vizet, a tojásokkal és a cukorral habosra keverjük, utána szitáljuk hozzá a lisztes-sütőporos keveréket és óvatosan összedolgozzuk. Majd 180-20 fokos sütőben készre sütjük.
Amikor a tészták elkészültek félretesszük őket és elkészítjük a krémet. A tejben felfőzzük a lisztet, jó sűrű masszát kell kapnunk. Míg ez a massza hűl, Addig a porcukrot, a vaníliás cukrot és a margarint összedolgozzuk. Végezetül a masszát a margarinos keverékhez adjuk.
Egy tálcára ráhelyezünk egy csokis lapot, majd megkenjük egy kis rummal, és a krém felével, ekkor ráhelyezzük a piskótát, majd a krém másik fele, és a másik csokis lap minkét oldalát megkenjük egy kis rummal és a krémre helyezzük. Ekkor mi hidegre szoktuk helyezni mondjuk egy napra, hogy összepuhuljon a dolog, ezért is vendégváró, mert korábban el lehet készíteni. A vendégek érkezése előtt, még kora reggel el szoktuk készíteni a mázat. A cukrot, a kakaóval és a tejjel felfőzöm majd hozzákeverem langyos állapotban a margarint és óvatosan a tésztára kenem. és az ízek így tökéletesen összeérve várják a vendégek áradatát.
mivel az előbb sikeresen töröltem a posztok közül, így újra 🙂
LikeLike