Ez a recept egy Stahl Judit recept, a Gyorsan valami finomat című könyvéből. Megtetszett és gyors vacsorának az egyik legmegfelelőbb, Ha nem eszünk szénhidrátot akkor is jó mert a salátája önmagában is fogyasztható. Múltkor kijött a nővérem és egy rögtönzött vacsi keretein belül készült el ez a kreáció.
Hozzávalók:
- 1 fej kínai kel (kb 45 dkg, az eredeti recept kelkáposztát ír, de a kínai kelből nekem finomabb)
- 30 dkg sonka
- 2 csokor snidling (ez nem mindig kerül bele, nyáron igen mert van a kertben, de ilyenkor télen kimarad)
Öntet:
- 6 evőkanál tejszín (helyette is tejfölt szoktunk tenni, mert tejszínnel nagyon híg az öntet)
- 6 evőkanál tejföl
- 2 evőkanál fehérborecet
- 1 teáskanál porcukor
- só, bors
Fűszervajhoz:
- 5 dkg puha vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
Megmosom é megszárítom a kelkáposzta leveleket. Amíg szárad felvágom vékony csíkokra a sonkát, majd a megszáradt kelkáposztát, apróra vágom a snidlinget is. Az öntethez összekeverem a hozzávalókat, majd az összekevert salátára öntöm, és jól összeforgatom, hogy mindenhova jusson az öntetből. A fűszervajhoz összekeverem a puha vajat, a zúzott fokhagyma gerezdekkel, a sóval és a borssal, és egy kis időre hűtőbe teszem, hogy egy picit visszadermedjen a vaj. Aztán a kenyér szeleteket bedobom a kenyér pirítóba, megpirulva megkenem őket a fűszervajjal és a tetejükre púpozok a salátából, és már ehetünk is.