Rántott karfiol – zöldséges rizottóval

Megint egy húsmentes kaja, de hát mit tegyek az utóbbi időben zöldségen élek. Mi tagadás a múltkor anyu isteni fasírtjaitól majdnem elcsábultam olyan illatosak voltak, de erős voltam és nem ettem. 🙂 Habár az orvosok többsége támogatja azt a felfogást,miszerint hetente maximum háromszor illene csak húst enni, mivel a húsok többsége antibiotikumokat tartalmaz, mert az állateledek többségében van. De mondhatja ezt bármilyen orvos, próbálja megmagyarázni a környezetemben élő férfiaknak. Én csak állnék mellette sok sikert kívánva, ugyanis nem fog összejönni. Szóval íme egy újabb vega fogás, hátha valakit meggyőz, hogy a zöldség is lehet finom.

Hozzávalók:

  • 1 fej karfiol
  • 10-12 dkg rizs
  • 1 db sárgarépa
  • 1/4 zeller
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • zöldségleves lé
  • só, bors, ételízesítő
  • a panírozáshoz: liszt, tojás, só, és zsemlemorzsa , vagy graham liszt

A karfiolt rózsáira szedjük, és ételízesítős vízben megfőzzük, de úgy hogy még ropogós maradjon. Majd kiszedjük, és megvárjuk, hogy kihűljön. Ha kihűlt fejenként 3-4 rózsát bepanírozzuk, liszt tojás és zsemlemorzsa segítségével. A Candida diétán élőnek ajánlom a graham lisztbe forgatást. Majd bő zsiradékban kisütjük.

A rizottó egy nagyon egyszerű étel, és a menzás emlékeinkből élő rizi-bizihez semmi köze. Finom krémes és bármivel dúsíthatjuk. A rizst kis zsiradékon megpirítom, egy kis sóval és borssal, majd fokozatosan adagolom hozzá a vizet. Én kávés pohárral szoktam adagolni a vizet és mikor elfőtte, akkor adok hozzá újabb adagot, mindezt természetesen folyamatos kevergetés mellett teszem, míg meg nem fő a rizs. Közben egy másik serpenyőben zsiradékon a hagymát üvegesre párolom. A megtisztított sárgarépát és zellert, apróra karikákra és kockákra vágom, a maradék karfiol rózsákat is feldarabolom, hogy körülbelül ugyanakkora darabokat kapjak mint a répa, és a zeller. Majd a serpenyőbe az üveges hagyma mellé beleteszem a répát és zellert. És egy kis víz segítségével megpárolom, amikor már majdnem kész akkor hozzáadom az előzőleg megfőzött karfiolt, és az egészet összepárolom. Majd amikor megpárolódott, akkor a majdnem kész rizst hozzáöntöm és összefőzöm az egészet. És kész is. Krémes és finom.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s