This post is showing of what my cousins and my grany has baked for Easter. And I know Easter has passed, but these little desserts could be apart of any festive table. This recipes are also apart of our recipe collection here at home, and we have baked them as well. But let’s see them one by one. 🙂
Katharine slice – made by my granny:
Ingredients:
For the dough
- 500 g flour
- 200 g animal fat
- 150 g sugar
- 3 eggs
- 1 pack of baking powder
- milk
Cream:
- 30 g cacao powder
- 150 g sugar
- 0,5 dl rum
- 1 tablespoon of jam
- 2 dl hot milk
- 250 g icing sugar
Almond seed made by Andi:
Ingredients:
Dough:
- 200 g grated walnut
- 220 g icing sugar
- 250 g butter
- 10 g cacao powder
- 2 tablespoon rum
- 250 g flour
Cream:
- 3 eggs
- 250 g icing sugar
- 250 g butter
- bitter almond or peach flavoring (this gives taste and the green color as well)
Albert cookie dessert made by Judit:
Ingredients:
- 1 pack of Albert cookies (it is a kind of shortbread plain vanilla taste biscuits)
- 3 dl milk
- 2-3 tablespoon sugar
- 1 pack of cooking chocolate taste custard powder
- 1 tablespoon of cacao
- approx. 100 g icing sugar (but my cousin has told me according to your taste)
- 150 g butter
- melted dark chocolate or coconut gratings to decorate
With the milk and the sugar cook the custard powder as it says on the label or as you usually do it. Wait it until it cools down completely. Then drizzle into the custard the icing sugar and the cacao, and mix all together with the butter. Stick the biscuits together with the cream, but leave a bit of cream to the outside to cover the dessert completely. And it is ready. If you want you can pour over some melt chocolate or coconut gratings. When you serve it slice it in 45°angle so it will be striped.
~ ~ ~ ~ ~
A következő bejegyzés a nagyim és az unokatesóim által készített húsvéti finomságokat mutatja be. Habár Húsvét már elmúlt de ezek a sütik máskor is megállják a helyüket egy ünnepi asztalon. A receptek egy része nálunk is megtalálható itthon, és már meg is sütöttük őket, kivéve egyet. No akkor nézzük egyenként. 🙂
Nagyi által készített – Kati szelet:
Hozzávalók:
Tészta
- 500 g liszt
- 200 g zsír
- 150 g cukor
- 3 tojás
- 1 csomag sütőpor
- tej
Krém:
- 30 g kakaó
- 150 g cukor
- 0,5 dl rum
- 1 evőkanál lekvár
- 2 dl forró tej
- 250 g porcukor
Andi által készített – Mandulamag:
Hozzávalók:
Tészta:
- 200 g darált dióbél
- 220 g porcukor
- 250 g margarin
- 10 g kakaó (cukrozatlan)
- 2 evőkanál rum
- 250 g liszt
Krém:
- 3 tojás
- 250 g porukor
- 250 g margarin
- keserű mandula vagy őszibarack aroma
Judit által készített – Albert kekszes süti:
Hozzávalók:
- 1 csomag Albert keksz
- 3 dl tej
- 2-3 evőkanál cukor
- 1 csomag főzős csokoládé puding
- 1 evőkanál keserű kakaópor
- kb. 100 g porcukor (de ezt ízlés szerint javasolta Judit)
- 150 g margarin
- olvasztott étcsokoládé vagy kókuszreszelék díszítésnek
A tejjel, a kristálycukorral szokásos módon megfőzzük a csokoládépudingot. Megvárjuk, míg kihűl. Ekkor hozzászitáljuk, és folyamatosan hozzákeverjük a porcukorral elvegyített kakaót. Majd végezetül a krémbe dolgozzuk a margarint is. A kekszeket egyenként összeragasztjuk a töltelékkel, majd a külsejét is megkenjük a krémmel. Kész is. Díszítésként megszórhatjuk kókuszreszelékkel vagy leönthetjük olvasztott csokoládéval. 45°-os szögben szeleteljük fel.
One Comment Add yours