Ugyan a nyárnak lassan vége, de ettől függetlenül, megtarthatjuk azt a főként nyáron könnyen betartható szokásunkat, hogy könnyed vacsorával, salátával zárjuk a napi étkezéseink sorát. No ez is egy ilyen recept. Ha akarod csak a salátát csinálod meg és nem sütsz hozzá húst ha akarod csak a husit készíted el és a salátát nem, szóval a variációk tárháza kifogyhatatlan. Ezt a receptet Ágotának ajánlom. 🙂
Hozzávalók:
- 2 csirkemellfilé
- 4 kemény tojás
- 1 fej brokkoli (karfiol, vagy pagoda karfiol /ld. a képen/)
- 4 ananász karika
- 1 fej jégsaláta
- 3-4 szem paradicsom
- 1 csokor újhagyma
- 5-10 dkg félkemény sajt (trapista, edami)
- 4-5 szelet bacon
öntet:
- 1 dl világos balzsamecet
- 2 teáskanál nem túl csípős mustár
- cukor
- 1/2 dl olivaolaj
szósz:
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál ketchup
- 1 teáskanál szárított bazsalikom (vagy friss)
- 2,5 dl tejföl
- só, bors
Zsiradékon megpirítjuk a sózott,borsozott csirkemell szeleteket. A csirkemell alatti felsorolásból kedv, igény és pénztárca szerint salátát készítünk. (A tojásokat keményre, a brokkolit 8-10 perc alatt sós vízben megfőzve a bacont pedig pirítva tesszük a salátába.) Én az ananászt általában kihagyom, mert az nálunk általában nincs “csak úgy” itthon, mivel konzervet nem tartunk, mert tele van cukorral, arra meg kinek van szüksége. Ha mindent összeaprítottunk a salátához, elkészítjük rá az öntetet.
Az ecetet, a mustárral, sóval, borssal és cukorral összedolgozzunk. Ha csak a salátát készítjük el akkor elég a fenti mennyiség 2/3-a is. Ugyanis a recept szerint a szószba kell belekeverni az öntet fennmaradó 1/3 részét, a felaprított vöröshagymával, zúzott fokhagymával, tejföllel, ketchuppal és bazsalikommal. És kész. A saláta az öntettel, pirított husival és egy pikáns mártással. Fenséges könnyed szénhidrátmentes étel.