Mascarpone-chocolate swiss roll / Mascarpone-rolád

This recipe comes from a scratchcard, our national lottery, has done a series of scratchcards, where they were sharing recipes, we have done it and since then it is one of our favorites. Although it is a bit difficult, a bit expensive, but experiencing the sweet temptation, which this dessert can give worth every hustle. I dedicate this recipe to my cousins Andi and Judit, from whom I always learn a lot.
Ingredients (approx 20 slices):
 • 170 g dark chocolate
 • 1/4 cup of strong coffee
 • 5 eggs
 • 1/2 cup of sugar or any sugar replacement
 • 2 tablespoon flour or gluten free flour mixture
 • 350 g Mascarpone or any similar cream cheese
 • 2 tablespoon icing sugar
 • 2 tablespoon brandy
 • 1/2 cup chocolate flavored hazelnut spread aka Nutella
Preheat the oven to 180 °C or 356 °F. Cut the chocolate to smaller pieces and with the coffee place it above boiling water, mix it until it becomes smooth. Whisk the egg yolks with the sugar (until it whitens up). Add the chocolate into the egg yolk mixture, and then the flour and mix it. Beat up the egg white with a pinch of salt. slowly portion by portion gently mix the egg whites into the chocolate mixture, be careful so the air bubbles won’t disappear. Spread some butter in the baking tray and place a baking paper into it, pour the mixture into the tray. We usually use the tray of the oven, but you can use a smaller one if you want to (30×40 cm) in this case the pastry will be thicker. Bake it for 20 minutes, and then take it out to cool down. When it is cold roll it up. Until you wait for it to cool down, whisk the Mascarpone with the icing sugar and the brandy. Roll out the pastry, spread the Nutella on it, and then the Mascarpone cream (the original recipe says that only the half of the cream should be spread on the pastry, but as here in Hungary you either get a 250 g Mascarpone or a 500 g one, we usually buy the smaller one, in this case the whole thing goes into the middle, but if we buy the bigger one leave some cream out and spread it on the outside) Roll the whole thing up, decorate if you still have some cream and it is ready to be served.
Preparation time: 30 minutes + 20 minutes baking
Difficulty: Medium
Nutrient content (per slices/whole): 177,6/3552 kcal; 9,9/198 g carbohydrate; 3,9/79 g protein; 12,9/259 g fat

 

Mascarpone-rolád

Ez a recept egy szerencsesüti kaparós sorsjegyről származik és onnan készítettük el először. Kicsit macerás, kicsit drága, de mindent pénzt megér az az édes bűnözés élménye, amit ez az édesség nyújthat amikor elfogyasztjuk. A receptet Juditnak és Andinak két unokatesómnak ajánlom, akiktől mindig rengeteget tanulok.
Hozzávalók (nagyjából 20 szelethez):
 • 170 g étcsokoládé
 • 1/4 bögre erős kávé
 • 5 tojás
 • 1/2 bögre cukor
 • 2 evőkanál liszt (lehet gluténmentes alapliszt keverék)
 • 350 g mascarpone
 • 2 evőkanál porcukor
 • 2 evőkanál brandy
 • 1/2 bögre csokoládés mogyorókrém (alias Nutella)
Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Tegyük az apróra tört csokit és a kávét vízgőz fölé, és kavargartva addig melegítsük, míg egynemű nem lesz. Keverjük habosra a tojássárgáját a cukorral. Keverjük bele a csokis keveréket és a lisztet. A tojásfehérjéket verjük kemény habbá és óvatosan keverjük a masszához. Kivajazott sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. Mi a gáztespit szoktuk használni, de a 30×40 cm-es közepes méretű tepsi is megteszi, akkor talán kevésbé reped a tészta. A meleg sütőben 20 percig sütjük, és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt tekerjük fel. Míg hűl a mascarponét keverjük ki habosra a porcukorral, és a brandyvel. A piskótát kenjük meg a mogyorókrémmel, majd a mascarpone krémmel ( a felével írja a recept de mivel a mascarpone 250 g kiszerelésben kapható, így mi annyit szoktunk felhasználni és az egész krém a tészta belsejébe megy és nem kenjük meg semmivel, ha viszont az 500 g-os kiszerelést választjuk akkor bőven jut belülre és kívülre is). Tekerjük fel a tésztát és kész is.
Elkészítési idő: 50 perc
Nehézségi fok: Közepes
Tápanyag tartalom (szeletenként/egész): 177,6/3552 kcal; 9,9/198 g szénhidrát; 3,9/79 g fehérje; 12,9/259 g zsír

 

Save

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s