KL the citylife – a városi élet

Sok mindent lehet elmondani KL-ről de azt nem, hogy kevés lakosa van. Annyi ember van mindenütt, hogy néha olyan mintha pánik rohamot kapnék. Pedig hozzá kell tenni, hogy a nagy bevásárlóközpontok közül csak kettőben szoktam megfordulni. Az egyik a KLCC ami itt van az utca másik oldalán, a másik pedig Bangsar Village mert ott van egy nagyon jó bolt, ahol mindig frissek a zöldségek, gyümölcsök. No de akkor egy kis KL túra neked kedves olvasó.
Ha olcsón akarsz utazni KL-ben ajánlom a metrót. Kb mindenhova elvisz és 1-1,6 RM vagyis kb 100 forint. Viszont a jegy az megér egy misét. Amikor kidobta az automata azt hittem h egy vicc, mert úgy néz ki mint a póker zseton.
Kezdem China Town-nal vagyis a kínai negyeddel. Forgatag, kínai piac, mindenből kapsz másolatot, van itt Gucci, Prada, Chanel és a többi. Minden féle plüssállat, ruha, cipő. Keskeny sikátorok, kisebb, nagyobb étkezdék. Forgatag. Az egész leginkább olyan mint Budapesten a Józsefvárosi piac. Nagy mix az egész. Ha olcsó szállásra vágysz a belvárosban akkor ide gyere, mert itt tuti, hogy találsz. Nem biztos, hogy a szobádnak lesz ablaka de legalább bent vagy a városban 🙂

 

A kínai negyedben található templomok közül kettőt látogattunk meg. Az egyik egy kínai taoista templom, a Guan Di templom. Ahol a regék szerint egy Guan Di védelmező kardját tárolják, amelyet évente egyszer megmutatnak a nagyközönségnek. Ezt a kardot ha egymás után háromszor a magasba emeled, akkor ez megvéd téged minden bajtól. Erre minden kínai év hatodik hónapjának 24-ik napján van lehetőség.
A másik pedig egy hindu templom, mégpedig az egyik legrégebbi és leggazdagabb hindu templom Kl-ben, a Sri Mahamariamman templom. 1873-ban épült eredetileg a Pillai család magánszentélyének. Az 1920-as éveke végétől nyitotta meg a család a nagyközönség előtt az épületet. A legrégebbi még működő hindu templom egész Malajziában. Az eredeti épület 1885-ben lett átköltöztetve a mostani helyére. Az impozáns kapuzat 1972-ben készült el, aminek a neve gopuram.
A kínai negyedtől nem messze található a Central Market, vagyis a helyi vásárcsarnok. Szinte csak turistáknak szánt üzletek vannak benne. Története egészen 1888-ig húzódik vissza. Akkoriban ‘vizes nyitott piac’ volt a jelenlegi helyen. Amint elkezdett bővülni a piac fedelet kapott és kb. 1930-tól már épület állt ezen a helyen. 1970-ben 9 millió RM-et költöttek a felújítására és azóta a Malajziai műemlékek között tartják számon. Zap Ah Loy tervezte épület 160 láb hosszú és 90 láb széles.

 

A következő állomás a Függetlenség tér vagyis az Indepence Square (Merdeka Square) volt. Itt található a Sultan Abdul Samad épület, ami a régebben a bíróság épülete volt most az Informatikai, Kommunikációs és Kulturális Minisztériumnak ad otthont (a panoráma képen bal oldalt). A.C. Norman által tervezett épület 1894-1897 között épült, a mór hatás érződik az épületen amit a tervező Afrikai és Indiai utazásai során szerzett. Itt van még a Royal Selangor Club, St. Mary Anglican Katedrális, illetve az eredeti vasútállomás.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s