Mire jó? – A csirkemáj

   Mivel most egy recepttel készülök el előbb, mint a következő állomás bejegyzésével, így először a recepthez kerestem információt. A blog statisztikája szerint eléggé gyakran látogatjátok a mire jó rovatot, így most a következő recept előtt megnézzük mire jó a máj. A recept pedig majoránnás-mustáros májpástétom.

 

 

    A máj legfőbb tulajdonsága, hogy rengeteg A-vitamint tartalmaz. Emellett magas a cink, magnézium, foszfor, szelén és a vas tartalma. A vitaminok közül tartalmaz még C, B6, B12-t, és riboflavint. Fehérje tartalma magas, viszont kevés szódiumot tartalmaz. Magas koleszterin tartalma miatt fogyasztása 2-3 hetente ajánlott.
    A B12 vitamin tartalma oly annyira magas, hogy a napi felnőtt beviteli mennyiség háromszorosa található meg benne, B12 vitamin a vörösvérsejt előállításában játszik fontos szerepet, ez és a magas vastartalom a vérszegénységet képes megelőzni. A vastartalom a fizikai erőnlétet is támogatja, így az ember fittebbnek érezheti magát. A magas fehérje tartalom elősegíti az izomzat kiépítést valamint a szép bőr, haj, köröm együttest. A szelén tartalma hozzájárul a pajzsmirigy egészséges működéséhez. Az A- vitamin tartalma az élesebb látásban nyújt segítséget, míg foszfor tartalma a fogak, csontok és az íny egészségét szolgálja. Csirkemájat érdemes enni teherbe esés előtti időszakban, mert a napi folsav beviteli mennyiség könnyen abszolválható. Ez azoknak jó hír, akik nem szeretik a céklát. A folsav egyrészt elősegíti a termékenységet, másrészt a velőcső elzáródás kockázatát is csökkenti.

Save

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s