Ez nálunk egy olyan kaja, amit mindenki imád. Van olyan vendég aki ha hozzánk jön kijelentette, hogy ha főzünk valamit a tiszteletére, akkor ez legyen. Hát íme a titkos recept. Kis mennyiséggel nem érdemes próbálkozni, és a legjobb ha nyáron a szabadban készül, de így lassan télhez közeledvén a folyamat felgyorsítására ajánlom a kukta nevezetű konyhai eszközt. 🙂
Hozzávalók 8 főre:
- 1 csülök
- 60 dkg marhalábszár
- 60 dkg sertés lábszár
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 1 kg szárazbab
- 1 csomag leveszöldség
- 1 paradicsom
- 1 paprika
- 2 chilipaprika
- 2 gerezd fokhagyma
- babérlevél, pirospaprika, kömény, só, bors
A babot, a csülökkel (amit előtte a csont mellett bevágtunk, hogy amikor megfő a csont kiforduljon belőle) és a babérlevéllel előfőzzük, kb. egy órán keresztül egy kuktában. Az egy óra elteltével a csülköt kicsontozzuk, és felkockázzuk. Míg a bab fő addig se maradjunk tétlen és a vöröshagymát zsíron üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a marhalábszárat, átpirítjuk, megszórjuk pirospaprikával, fokhagymával, köménnyel, és a felkockázott paradicsommal, paprikával, sóval és borssal és egy kevés vízzel felengedjük. Kb. fél óra elteltével a pörkölthöz hozzáadjuk a disznólábszárat és tovább főzzük. Amikor már majdnem kész a pörkölt, akkor a babos alapléhez öntjük, beletesszük a felkockázott csülköt, a megtisztított, karikára vágott leveszöldséget, és utána ízesítjük. Ha 8 főnél nagyobb vendégsereg várható, akkor hosszabb lével érdemesebb főzni és csipetkét kell beleszaggatni.