Anyuék házassági évfordulójára készítettem ezt a tortát. Cukormentesen, és teljes kiőrlésű lisztből, az egyetlen cukor tartalmú alapanyag a tejszín illetve a narancslekvár volt. A receptet egy 2011.novemberi nők lapja konyhájában találtam. Nagy sikere lett.
Hozzávalók:
- 6 dkg darált mák
- 12 dkg liszt + a formához
- 1/2 csomag sütőpor
- 6 dkg cukor (itt xilit)
- 12 dkg margarin + a formához
- 3 tojás
- 6 dkg porcukor (helyette xilit)
- 2-3 evőkanál baracklekvárt írt a recept de én narancslekvárt használtam
- 1 zacskó zselatin (kipróbáltam az expressz verziót vettem, hát nem jó, de ha nincs idő hűteni a tortát akkor jó lehet)
- 2 dl tejszín
- 50 dkg túró
- 10 dkg porcukor (jelen esetben xilit)
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
A tésztához a sütőport, a lisztet és a mákot egy tálban elkeverjük. A porcukrot (xilit), a puha margarinnal és a tojássárgájával felhabosítjuk. A tojásfehérjét a cukorral (xilit) habosra kemény habbá verjük, majd óvatosan a sárgás részhez keverjük felváltva a mákos lisztes keverékkel. egy 22-26-os tortaforma aljába sütőpapírt feszítünk, az oldalát megkenjünk margarinnal és kilisztezzük, majd a tésztát a formába öntjük.Először 180°-ra előmelegített sütőbe tesszük 15 percre, majd 160°-on készre sütjük (tűpróbáig). A formában hagyjuk kihűlni, majd a tetejét megkenjük a lekvárral. A túrókrémhez áttörjük a túrót, a zselatint a tasakon lévő módon elkészítjük 1 dl vízzel. A tejszínt kemény habbá verjük. A túrót, a porcukorral (xilit), a vaníliás cukorral, és a citrom héjával simára keverjük, ha szükséges akkor a citrom levét is belecsavarhatjuk. Beleforgatjuk a tejszínhabot és a zselatint. A tésztát kivesszük a tortaformából. Egy tortatálra rakjuk, majd a tortakarimát visszarakjuk a tésztára és elkészült krémet a torta tetejére kenjük. Hűtőben 1-2 órát dermedni hagyjuk.