Új étterem a városban – l’Occhio di Stile megnyitóján jártunk :)

Az elmúlt egy év eltűnésének meg volt az oka. Aki ismer az tudja, hogy hivatásomat véve építész vagyok, de jelenleg egy belsőépítész cégnél dolgozom. Nos ez a cég kezdte 2012 novemberében az Il Bacio di Stile stílusáruház tetején lévő ma már l’Occhio di Stile névre hallgató étterem és bár koncepcióját kialakítani. A hely tulajdonosa a harmadik leggazdagabb magyar Gattyán György. A kivitelezés 2013 februárjában kezdődött, és múlt héten fejeződött be.
Először habár ez nem tartozik szorosan a blog témájához a belsőépítészetről beszélnék, hisz az elmúlt egy évben elég sok álmatlan éjszakát okozott. Az étterem és a bár a Londoni székhelyű GA Design International kéznyomait dícséri. Vezető tervező Su Ball, vezető ff&e tervező (aka bútorok, kiegészítők, és textilekért felelős tervező) Adele Birchall, a kivitelezésért a cég Budapesti irodája felelt, azon belül is jómagam. A projekt további résztvevői a teljesség igénye nélkül: Bill Moore, Laura Thompson, Erin Alcock, Ráti Orsolya és Knerczer Beáta.
A cél egy egyedi kialakítású tér létrehozása volt, mely még nincs a magyar piacon, az építészeti adottságok, eléggé megkötötték a kezünket. A megrendelő teljesen szabadkezet adott nekünk, mivel én csak a kivitelezés fázisában csatlakoztam a csapathoz, így maximum a kivitelezés napi küzdelmeiről tudok hitelesen beszélni. Legnagyobb szerencsénkre a kivitelezést lebonyolító Webmind Licences hasonlóan hozzánk csak a legjobb minőséget volt hajlandó elfogadni, ebben nagy szerepet játszott a projekt lebonyolításáért felelős Deutsch Tamás.
A bár egy folyamatosan hullámzó, folyékony tér, melynek központi eleme az úgy nevezett Mercury Bár avagy a higanycsepp, ez adta az alapkoncepciót. A backbár egy alulról megvilágított onyx pult lett, mely a fényével még inkább felhívja a figyelmet és csalogatja az idelátogató szemét. A bár területén az oldalfalak az étterem tetejéről tárulkozó körpanoráma vonalvezetését adják át. A körpanoráma elkészülte nagyrészt nekem köszönhető, hisz még valamikor tavaly februárban a legelső megbeszélések egyikén a toronydarura felmászva készült a panoráma alapjául szolgáló kép. A bárral szemközti helyiség az úgynevezett pezsgőszoba, melynek üvegfalai egyedileg ide készültek, gondolok itt a mintára. A falakban kivételes, borok és pezsgők foglalnak helyet, melyet ha valaki megkíván akár el is fogyaszthat.
A pezsgőszoba mellől indul az úgynevezett borfal lépcső, ez az egyik feljárat az étterembe, az étterem fő megközelítése az érkezéskor a kétoldali kandallók mellett húzódó patkó alakú lépcsőről történik. Az étterem egy letisztultabb, finomabb vonalvezetésű, megérkezéskor a Maitre’d mellett még a bár látványa adja meg a hely pikantériáját. Az íves beülők, és központi sommelier asztal az angol iroda sajátos vonalvezetését dicsérik. A folyamatosan hullámzó tér mennyezeti kialakításai minden szakembertől a maximális teljesítmény igényeltek, szakmailag sok problémával és kihívással kellett szembenéznünk a kialakításkor. A ‘privát szoba’ ami nem is igazán lezárt szoba, csak egy félig lezárt, bronz pálcákkal lezárt terület.
A privát szoba és a borfal között részen húzódik meg a konyha, ahol a zseniális Burj Khalifából átigazolt Fernando Trump főszakács készíti finomabbnál finomabb ételeit, karöltve Balatoni Brigitta vezető cukrásszal. A bár kínálatáért Dez O’Connell bár tanácsadó és Schök Norbert bár menedzser felel. Az étterem vezetésével Alessio Vanini-t bízták meg aki a Shanghai Rity Carlton-t hagyta ott ezért a projektért. A hely célja, hogy habár Michelin csillagra pályázik, de az átlag ember is betévedjen és megihasson a italt, hogyha ahhoz van kedve. Májustól lesz business lunch is a kínálatban. Pont az a cél, hogy az emberek bőségtudata fejlódjön, így mindenkit szívesen várnak, hiszen lesz olyan árrés, amit egy szélesebb réteg is meg tud majd fizetni. Az ételeket a modern európai konyha ihlette. Az öt előételből, hat főfogásból és öt desszertből álló menüsor mellé közel 300 fajta borból választhatnak a vendégek. A ház söre például 1000 forintos cseh üveges láger sör, a kávék is 400 forintos ártól egészen 800 forintig terjednek.
Ha már megnyitón voltunk akkor nézzük kik és mik is voltak a megnyitón:

A hideg és meleg falatkák voltak – a fingerfood szót leginkább így tudnám lefordítani. Prosecco, fehér és vörösbor mellett, alkoholmentes italok és gin tonic oltották az emberek szomját. A sztárvendég Craig David volt, de az érkezéskor hallható lágy lounge élőzene is passzolt a helyhez. De ha egy kép többet mond ezer szónál akkor jöjjenek a képek.
A hideg előételek:

Májas falatkák aranyporral

 

Mozarella balzsamecettel

 

Palacsinta kaviárral

 

Sütőtök krém fetával

 

Tatár beefsteak

Aztán a meleg előételek:

Füstölt mozarellás risotto

 

Hamacsi – fűszeres kéreggel rendelkező halfilé

 

Homártekercs fokhagymás majonézzel

 

Királyrák wasabis majonézzel

 

Pork Belly – császárszalonnát írnék mindenesetre koreai szószban puffasztott rizzsel
Tavaszi tekercs hátszínből

 

Tavaszi tekercs rákból

És az édességek:

Áfonyakrémes linzer

 

Kakukkfüves Macaron

És maga a hely valamint a megnyitó:

Látvány a galériáról

 

Az étterem és a kilátás

 

Az étterem
Éjszakai kilátás a bárból
A bár a megnyitó estéjén

 

A meghívott előadó Craig David
Az üvegfalra kívülről vetítettek egy speciális fólia segítségével

Minden szempontból egy élmény volt résztvenni, mind a projektben, mind pedig a megnyitón. Sokat tanultam és rengeteg új emberrel kötöttem ismeretséget. Hálás vagyok érte.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s