Kókuszos-diós granola / Coconut-walnut granola

Nagy sláger lett a leszoktam a cukorról könyv mostanság, mivel egy vegateszt eredményeképp kimutatták, hogy jobb lenne kerülni a cukrot, a búzafélék lisztjét, a tejtermékeket, tartósítószereket, mesterséges aromákat stb. Így kénytelen vagyok alternatív eszközök felé keresgélni, ez persze nem azt jelenti, hogy csak és kizárólag vega, egészséges és főleg ízetlen ételek fognak felkerülni (mert leginkább ezzel azonosítják az emberek azt amit fentebb írtam, hogy nem ehetek). Inkább arra kell számítani, hogy a sok habos sütemény, és magyaros étel mellett egyre több minden mentes csoda fog felkerülni. Ez a mai reggeli az új kedvenc. Amikor tavaly megvettem a könyvet, ez volt az első olyan recept amit kipróbáltam. Könnyen el lehetett készíteni, és ugyanakkor nagyon nagyon finom is lett. Azóta variálom, hol teszek bele még egy kis aszalt áfonyát, vagy most egy új szerzemény a berkenye koncentrátumból lapátolok bele vagy két teáskanálnyi mennyiséget, esetleg vágok hozzá friss gyümölcsöt. Az alap viszont általában ugyanaz. Ja és igazi energia bomba a chia magtól nem vagyok éhes nagyon sokáig, viszont azzal vigyázni kell, elég folyadékot kell inni, mert nagyon sok vizet megköt.

Hozzávalók (1 személyre):

  • 2 evőkanál kókuszpehely (nem kókuszreszelék)
  • 1 marék dió vagy valamilyen csonthéjjas
  • 1 evőkanál chiamag
  • 1 kis pohárnyi joghurt

A diót apróra vágjuk és a kókuszpehellyel száraz serpenyőben megpirítjuk. Tálkába tesszük, hozzáadjuk a chia magot, és nyakon öntöm joghurttal. Kész is. Ha valaki édesebben szereti, tegyen hozzá vagy aszalt gyümölcsöt, vagy frisset, esetleg egy teáskanálnyi mézet. Én még szoktam turbózni egy kis vitaminbombával, mint például a berkenyelé.

Elkészítési idő: 5 perc

Nehézségi fok : könnyű

Tápanyagtartalom (adagonként): 487,7 kcal; 26,9 g szénhidrát; 14 g fehérje; 39 g zsír

Coconut-walnut granola

The I quit sugar book become a big hit in our home, because of a result of a vegatest I have done recently. It showed that I have to stay away from sugar, from wheat stuff, dairy products, anything which contains any preservative, or artificial flavor etc. So I have to search for alternative replacements, this does not mean that I will write only about vegan, healthy and not to mention tasteless food (that’s what most of the people have in their mind, when I say I cannot eat the mentioned stuffs above).  Be more prepared that next to the creamy, fluffy dessert, and Hungarian dishes will be more and more gluten, dairy and sugar free also vegan foods. This is my new favorite breakfast lately. Since I bought the book last year, this was the first recipe I have tried. It is so easy to be done, and really tasty. Since than I have made several variation, maybe a bit of dried cranberry, or my newbe rowan-berry juice (1 or 2 teaspoon) or just fresh fruit. the base is the same as written here. It is a huge energy bomb, and because of the chia seeds I don’t feel hunger for a long time, but be careful with it as it absorb a lot of liquids so drink up on the day, when you eat it.

Ingredients (1 person):

  • 2 tablespoon coconut flakes (not the desiccated coconut)
  • 1 handful of some nuts, I usually use walnut
  • 1 tablespoon chia seed
  • 1 small cup of yogurt (plain one)

Cut the nuts into smaller pieces, and with the coconut flakes toast them in a dry pan. Put them into a small bowl, add the chia seed and the yogurt. That’s all. If you would like to have it sweeter, add some dried or fresh fruits, maybe a teaspoon of honey. Sometimes I add some vitamin bomb such as the rowan-berry juice.

Preparation time: 5 perc

Difficulty: Easy

Nutrient content (per serving): 487,7 kcal; 26,9 g carbohydrate; 14 g protein; 39 g fat

2 Comments Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s