Spirulinás-szezámmagos golyók datolyával / Spirulina-sesame seed balls with dates

Hát mit ne mondjak sosem gondoltam volna korábban, hogy én valaha algás édességnek mondott valamit fogok majd enni. De tényleg ez olyan messze volt tőlem egy pár éve még, mint Makó Jeruzsálemtől. Láss csodát, most meg helyt-helyt áttérek vegának és még az édességem is zöld és nem is habos, sőt még annyira édes sem. Az eredeti recept a Leszoktam a cukorról című könyvből való, de átdolgozva, mert tahinit nem tartunk itthon. Pedig lassan azt is beszerzem, mert imádom a hummust és ahhoz jó ha van, mert az egyik fő alkotóeleme. Mielőtt még valaki szóvá tenné, nálunk is csak azért volt itthon spirulina por, mert nagyon jó immun erősítő, és úgy döntöttem, hogy inkább természetes anyagokkal támogatom a szervezetem, mint gyógyszerekkel gyógyítsam amikor már szükség van rá, így érdemes beszerezni egy adagot. Aki a por verziót nem kultiválja (nem igazán megszokott az íze, van aki egyenesen borzasztónak tartja) annak jelentem van kapszula formátumban is. Éljen az egészség. Még apukámis azt mondta, hogy finom.

Hozzávalók (kb.20 darabhoz):

 • 1 csésze sótlan földimogyoró (lehet dió, vagy mogyoró is)
 • 1 púpozott evőkanál kókuszzsír
 • 1/4 csésze mandulaliszt
 • 1/4 csésze szezámmag (én feketét és barnát használtam vegyesen), valamint a bevonáshoz
 • 1 evőkanál spirulina por
 • 1 1/2 evőkanál xilit
 • 1/2 csésze rizstej (annyi hogy könnyen formálható legyen a keverék)
 • pár szem datolya negyedbe vágva

Egy jól zárható dobozt kibélelünk alufóliával. A földimogyorót robotgéppel apróra turmixoljuk a kókuszzsírral, hogy krémesebb állagot kapjunk. A xilitet föloldojuk egy kevés rizstejben, hogy ne legyen szemcsés. Majd az összes hozzávalót összekeverjük, jobb kanállal mert írtó zöld leszel a spirulinától, habár a gombócokat úgyis kézzel csináljuk. Majd nagyjából egy teáskanálnyi masszát elkenünk a tenyerünkben, beletszünk egy negyed datolyát és gombóccá formázzuk. Megforgatjuk szezámmagban, és a dobozba téve a hűtőben egy pár órát vagy akár egy egész éjszakát pihentetjük, hogy jól összefagyjon.

Elkészítési idő: 25 perc

Nehézségi fok : közepes

Tápanyagtartalom (darabonként): 73,4 kcal; 4 g szénhidrát; 11 g fehérje; 27,5 g zsír

Spirulina-sesame seed balls with dates

I have to admit, that I would have never though that I would eat something which is an alga dessert. It has been as far from me a couple of years ago as London from New York. But as you can see I eat almost vegetarian foods and my desserts as well green, and not a fluffy, creamy sugar sweet something I used to eat. The original recipe I have found in my book I quit sugar, but I have modified it, while we don’t have any tahini at home. I should I know, especially while I would love to do home made hummus, and it would be appropriate to have some for that, as it is one of the main ingredients. Before anyone would say I have spirulina at home, while I would like to support my immune system rather than use medicines when I need them, so it is better to have a pack at home and take it regularly. If someone does not like the powder format (it has a terrible taste) you can get it in a capsule format. So hurray for health. By the way even my father told that it is delicious.

Ingredients (for 20 piece):

 • 1 cup unsalted peanut (could be walnut or hazelnut
 • 1 big tablespoon coconut oil
 • 1/4 cup almond flour
 • 1/4 cup sesame seed (I used black and brown), and for the outside
 • 1 tablespoon spirulina powder
 • 1 1/2 tablespoon xylitol
 • 1/2 cup rice milk (to make the pastry figurable )
 • a couple of dates cut into 4 pieces

Put aluminum foil into a closable box. With a blender make the peanut and the coconut oil more creamy. Put the xylitol into the rice milk. Mix all the ingredients, better with a spoon, so you wouldn’t be so green, although you have to make the balls with your hands. Put approximately a teaspoon of the mixture into your hand, put a 1/4 of dates into the middle and form a ball. Cover the ball with sesame seeds, put them into the box. Close it and put it into the fridge for a couple of hours or a night.

Preparation time: 25 minutes

Difficulty : medium

Nutrient content (per pieces): 73,4 kcal; 4 g carbohydrate; 11 g protein; 27,5 g fat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s