Házi majonéz / Homemade mayonnaise

Imádom a majonézt. Szeretem, hogy egy salátához, egy sült húshoz, egy szelet sajthoz is mennyire jól megy. Viszont ha megnézünk egy bolti majonézt, hogy mi minden van benne, akkor sokkot kapunk, hogy ennyi minden kell bele. Ráadásul a második összetevő a cukor, ami azt jelenti, hogy a második legtöbb anyag ami belekerült az cukor. Ez szerintem nem normális, így valamelyik este úgy döntöttem, hogy az avokádókrémhez (vagy más néven guacamole) házi majonézt csinálok.

Hozzávalók:

  • 1 tojás sárgája
  • 1 dl olaj (napraforgót használtam, de lehet olivát is)
  • pár csepp citromlé
  • 1 kávéskanál mustár
  • só, kevés cukor (én ezt kihagytam)

Fontos, hogy az alapanyagok hidegek legyenek. A tojássárgáját kézi haberővel elkezdjük felverni, majd cseppenként hozzáadjuk az olajat folyamatos kevergetés közben. Igazi türelem játék, mert tényleg cseppenként kell az elején és folyamatosan keverni, különben a tojás kicsapódik. Amikor már kezd egy kissé keményedni, akkor vékony sugárban is önthetjük. Amikor vajkeménységű akkor hozzáadjuk a mustárt, a sót és a cukrot. Végül a citrom levével szánk szerint véglegesítjük az ízét. Pár napig áll el, max egy hétig. De nem lesz olyan óriási adag, inkább csináljunk mindig frisset.

Elkészítési idő: 25 perc

Nehézségi fok : közepes

Tápanyagtartalom: 939  kcal; 9,3 g szénhidrát;  4 g fehérje;   98,2 g zsír

Homemade mayonnaise

I love mayo. I love on salads, next to a steak, it goes well with a slice of cheese. But if you check the one you can get in the supermarket, what it contains, you will get shocked, you need that much to prepare a mayo. The best is the second ingredient is sugar, which means that is the second largest amount of ingredient in the product. I think it is not normal, so at one evening, when we wanted to do a avocado spread(aka guacamole) I do a home made version.

Ingredients:

  • 1 egg yolk
  • 1 dl oil (I used sunflower but olive will do as well)
  • some drop of lemon juice
  • 1 coffee spoon of mustard
  • salt, a bit of sugar (I have skipped this one)

It is important that all the ingredients are cold. Start to whisk the egg yolk and slowly add the oil drop by drop, and continuously whisk it. This is a real patience game, it really needs to be added drop by drop otherwise the egg will sait. When it gets thicker you can slowly pour the oil. When it is thick as butter, add the mustard, the salt and the sugar. Finalize the taste with some drops of lemon. It needs to be eaten in the next couple of days, it stays fresh for at max a week. It won’t be a huge portion better to do it fresh every time you need some.

Preparation time: 25 minutes

Difficulty: medium

Nutrient content: 939  kcal; 9,3 g carbohydrate;  4 g protein;  98,2 g fat

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s