Mentás-Eper pite / Mint – strawberry pie

Nálunk Magyarországon indul az eperszezon. Imádom az epret, egyszerűen nem tudok betelni vele, és hál istennek itthon nagyon finom mézédes darabokat lehet kapni. Ezt a receptet egy két évvel ezelőtti Nők Lapja Konyhában találtam, és nagyon nagyon megtetszett, nem csak azért, mert epres, ami az egyik gyengém hanem mert iszonyatosan látványos is. Ez már egy kicsit módosított recept, mert a tészta és a töltelék is gyümölcscukor és xilit keverékével  készült.

Hozzávalók:

 • 30 dkg liszt
 • 20 dkg margarin
 • 10 dkg porcukor vagy xilit vagy gyümölcscukor
 • 1 tojás + 1 a kenéshez

A töltelékhez:

 • 70 dkg eper – nálunk ez most saját termés volt így eléggé apró szeműek voltak de a nagyokat félbe lehet vágni
 • 8 dkg xilit vagy gyümölcsukor
 • 1 dl víz
 • 6 dkg étkezési keményítő
 • vanília aroma vagy vanília rúd
 • friss mentalevél

A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a porcukorral és a margarinnal, majd az egész tojással tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva hűtőben legalább 1 órát pihentetjük. 190°C-ra előmelegítjük a sütőt. Az ötödét félretesszük a rácsoknak, a többit lisztezett nyújtódeszkán kerek lapra nyújtjuk, majd kibélelünk vele egy piteformát, a túlnyúló részeket levágjuk az alját megszurkáljuk, majd a sütőbe tesszük és világosra sütjük, ez kb. 15 perc. Addig az epret egy lábasban 2 evőkanál vízzel és a a xilittel vagy gyümölcscukorral, vaníliával és a mentával. Majd amikor az eper már kezd levet engedni kisebb lángon hozzáöntöm az 1 dl víz és a keményítő keverékét, és összeforralom. Közben az alaptészta megsült, a maradék tésztát kinyújtom. Ha úgy jártok mint én hogy a szélén egy kicsit összemegy a tészta akkor a sütőből kivéve egy kicsit hűlni hagyjuk és a szélén kipótoltam a tésztát ez ugyan egy kicsit az esztétika rovására megy, no de több is veszett Mohácsnál. Aztán beleöntöm az epres gyönyörűséget és a a tetejére a kinyújtott tésztából rácsokat vagy egyéb díszeket lehet kreálni, be is lehet fedni az egészet és pár helyen valami vicces vagy cuki kiszúróval mintákat lehet neki adni. De mivel nálunk annyira szép pici eprek voltak, hogy vétek lett volna őket nagyon elrejteni. A szélét pedig egy hosszú hengerrel erősítettem meg nehogy véletlenül kibuggyanjon a mennyei eperszósz és villával megcifráztam. Ha elkészült a mű, megkenem a felvert tojással és visszatolom a sütőbe még 20-25 percig sütöm amíg szép aranybarna nem lesz.

Elkészítési idő: 10 perc + 1 óra pihentetés + 40 perc sütés

Nehézségi fok : egyszerű

Tápanyagtartalom:  339,5 kcal;  37,5 g szénhidrát;  5,5 g fehérje;   15,6 g zsír

Mint-strawberry pie

Here in Hungary the time has arrived to start the strawberry season. I adore strawberry, I cannot get enough of it, and thank God we have nice honey sweet ones. This recipe I have found in a two year old Nők Lapja Konyha (Hungarian cooking magazine), I found it really nice, not only because it is a strawberry one, which is one of my weaknesses, but also because it’s also spectacular. This is a slightly changed recipe, the pastry and the filling as well, while it was made with a mixture of fructose and xylithol not white sugar.

Ingredients:

 • 30 dkg flour
 • 20 dkg unsalted butter
 • 10 dkg xylithol (or fructose or powder sugar)
 • 1 egg  + 1 to spread on top

For the filling:

 • 70 dkg strawberry – this was one we produced so it was narrow mashed but if you have big ones you can cut it to smaller pieces
 • 8 dkg xylithol (or fructose)
 • 1 dl water
 • 6 dkg food starch
 • vanilla extract or vanilla bar
 • fresh mint leaves

Mix the flour with the butter evenly then add the egg and knead the dough. In a plastic wrap we cool it for an hour in the fridge. Preheat the oven to 190 °C or 374 °F. Put 1/5 of the dough back to the plastic wrap and back to the fridge for decorating the top. Roll out the rest of the dough on a floured surface and pad an average pie form with it, cut the outstanding parts and prod the bottom of the pastry with a fork. Put it into the oven and bake it for until it is light yellow, approximately 15 minutes. Meanwhile put the washed strawberries, the xylithol, the vanilla extract, and the mint leaves with 2 tablespoon of water into a cooking pot and cook it. When the strawberry becomes more juicy mix the rest of the water with the starch, and add it to the strawberry, bring it to boil. The pastry has been baked, roll out the rest of the dough. If you face the same situation as I did, that the edge of the baked pastry has been disappeared, don’t panic, leave it to cool down a bit, and make up the edges with the rest of the dough. This might be not so esthetic in the  end, but we have lost more than this throughout life. Pour the strawberry mix into the form, and the rolled out dough cut some slices and put it onto the top, creating some nice grids on top. You can also cover the top with the rolled out dough, but in this case cut out some parts of it, so the steam could vaporize easily, but It could have been a shame to cover these little nice strawberries. The edge I have firmed with a rolled cylinder and used a fork to decorate it, it also prevents the heavenly sauce to bubble over from the edge. If you are ready, spread the gently whisked eggs on top, and put it back to the oven for another 20-25 minutes until it becomes nice golden brown.

Preparation time: 10 minutes + 1 hour to rest + 40 minutes baking

Difficulty : Easy

Nutrient content:  339,5  kcal;  37,5 g carbohydrate;  5,5 g protein;   15,6 g fat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s