Mire jó – a spenót? / What is it good for – spinach?

Mivel spenót szezon van, ezért érdemes most előkapni egy pár receptet a témában, én is így teszek. De vajon tudjuk-e mi mindenre jó?

A spenót (Spinacia oleracea) a libatopfélék családjába tartozik, ahogy a cukorrépa és a cikória is. Feltehetőleg a Közel-Keletről származik, Perzsa fű néven már a VIII.-IX. században ismerték, az arabok által eljutott Spanyolországba is. Hazánkba csak a XVI. század végétől jegyzik a jelenlétét. A legkorábbi friss zöldség, már a tél végén szedhető annak ellenére, hogy a hideget kevésbé tűri, mint a szárazságot. Egyéves növény. Magja kerek vagy apró tüskés is lehet, magtömege 8-10 gramm, csírázóképességét 4-5 évig tartja meg. Az új-zélandi spenótot nyáron lehet szedni. Amint magszárat fejleszt, a levelei már nem hasznosíthatók étkezésre.

Könnyen elkészíthető, jól emészthető, kalóriában szegény, ellenben vitaminokban, antioxidánsokban gazdag. Sok luteint, természetes karotinoidot tartalmaz, de gazdag flavonoidokban, klorofillban és folsavban is. Az egyik legmagasabb K-vitamin tartalmú zöldségünk. A K-vitamin amellett, hogy a véralvadás egyik fontos szabályozója, támogatja a máj méregtelenítő funkcióját, sőt a csontok felépítéséhez is szüksége van rá szervezetünknek. A spenótot sokan a gyomor-működést serkentő hatása miatt kedvelik. A tápértéke mellett sok oxálsavat is tartalmaz, amely vesekőképződésre hajlamos vegyület, de ismert emésztésserkentő és vastagbéltisztító hatása is. A spenót kiváló antioxidáns, bioaktív összetevői erősítik az immunrendszert. Leggyakrabban a termesztési idő alapján csoportosítják a spenótot, ennek megfelelően megkülönböztetnek téli és nyári fajtákat. Magas oxalát- és nitráttartalma miatt nem szabad túl sűrűn fogyasztani.
Gyógyhatásai:
Idegnyugtató: Az idegrendszer munkáját nagymértékben befolyásolják a B vitaminok. Nehéz így egyenként foglalkozni velük, mert rendkívül összetett a B vitaminok munkája, hisz a táplálékban előforduló többi ásvány és vitamin befolyásolja hatásukat. A spenót idegnyugtató hatását a nagy mennyiségű folsavnak, vitaminnak köszönhetjük, valamint a B6 pyridoxine vitaminnak. Ha a gyerek pl. kalimpál a lábával vagy más ideges megnyilvánulásai vannak, arra következtethetünk, hogy B9 folicsav vitaminhiánya van, ami a spenótban bőven megtalálható.
Hiperaktivitás csökkentése: A spenót magas szerves só tartalmának köszönhetjük azt, hogy a gyerek hiperaktivitása csökken, ha spenótlevet itatunk vele. A sótartalom hat a vércukor tartalomra, aminek következtében a gyerek megnyugszik, személyiségi elváltozása megszűnik, könnyebben szocializálódik és kezelhetőbb lesz, fogékonyabb a tanulásban.
Cukorbaj: A spenót magas természetes sótartalma nagymértékben befolyásolja a cukorbajosok vércukor tartalmát. Ha tehát mindennapi fogyasztásukba bekapcsolják a cukorbetegek a spenót fogyasztását, nemcsak más előnyeit is élvezhetik a spenót értékének, hanem ez közvetlenül a vér cukortartalmát is csökkentheti. Ehhez hozzásegíti a spenót króm tartalma, aminek tulajdonsága, hogy növeli a szövet inzulin érzékenységét (GTF), hatékonyabbá teszi az inzulint, valamint serkenti a hasnyálmirigyet az inzulintermelésre.
Krónikus székrekedés: A krónikus székrekedés akkor következik be, amikor rászoktunk arra, hogy gyógyszer bevételével menjünk WC-re. A gyógyszer függőség a természetes környezetben, tehát a táplálékunkban előforduló hatóanyagok fogyasztásával nem alakulhat ki, mégis megteszik azt, amit a gyógyszerek. Ha a spenótlét fele-fele arányban keverjük alma lével, olyan vastagbél tisztítót kapunk, ami nemcsak a tartalomtól segít megszabadulni, de a vastagbél gyűrődéseiben pangó anyagokat is kitakarítja. Ez azért fontos, hogy a kórokozóknak ne legyen idejük elszaporodni.
Krónikus fáradtság: A krónikus fáradtságnak több oka lehet. Az egyik az hogy a szervezet nem jut elegendő vashoz, illetve a bejutott vas a szervezetben kapcsolatba kerül nagy adag szervetlen C vitaminnal, és az leköti a vasat. Az is lehet, hogy a szervezet nem jut elegendő vashoz a táplálékból. Okozhatja továbbá az állandó fáradság érzetet a szerves só hiánya a szervezetből. Ha abbahagyjuk a C vitamin szedést, a spenóttal könnyen életerőhöz juthatunk. Tartalmaz elegendő vasat, és nátriumot.
Alacsony és magas vérnyomásra: Az alacsony vérnyomás is nagy fáradság érzettel jár. Hogy közvetlenül mi okozza, még nem ismert, de a spenót segít az alacsony vérnyomástól eredő fáradság leküzdésében is. Az alacsony vérnyomásúaknak egyébként is ajánlatos nagy melegben szerves só tartamú zöldséglét fogyasztaniuk, hogy megelőzzék a hányingert és a rosszullétet, amit a magas hőmérsékletben lecsökkenő vérnyomás vált ki. A nagy meleg a magas vérnyomásúakra is nagyon veszélyes. Mivel a spenótnak vérnyomás szabályzó hatása van, így fogyasztása a magas várnyomásúakat is megkímélheti a nagy melegtől. A benne levő szerves sótartalom szintén fegyver a hőség ellen.
Vérzés és vérzékenység csökkentése: Az egyik legmagasabb K vitamin tartalmú zöldségünk a spenót. A K vitamin hiánya, mint tudjuk vérzékenységet okozhat Jelenlétének köszönhető, hogy a nyílt vérzést a seben azonnal elállítja, ha nyers spenótpépet rakunk rá. Hat továbbá a vérző ínyekre és ugyancsak csökkenthető az erős menstruációs folyás, ha az esedékes időpontban naponta fogyasztunk spenótlét. Ezzel nemcsak a mérsékletes folyást érjük el, de megszabadulunk a mentrációs fájdalmaktól is, valamint pótoljuk a szervezetből távozó vasat.
Dagadt végtagok: A dagadt végtagok, a folyadék megszorulás a vese működési rendellenességét jelzi, ami magas vérnyomással járhat, s a vesegyulladás következménye. A spenótban sok az A és a K vitamin. Az A vitamin a gyulladást gyógyítja, a K vitamin pedig a vesék működését serkenti. Ugyancsak megtalálható a spenótban az E vitamin, ami nemcsak segíti az A vitamin felszívódását, de a kapilláris vérerek munkáját is serkenti, ami a vese esetében döntő tevékenység a vizelet kiválasztásában. Az ok elhárítása mindenképpen bekövetkezik a spenót fogyasztással, s a víztől való ürülés megkezdődik a szervezetben.

 

spenot

It is spinach season, so it is proper to get some new recipes to try related to this theme. I do the same thing. But do we know why is it good to eat spinach?

The spinach (Spinacia oleracea) belongs to the family Chenopodiaceae, like sugar-beet or endive. Probably it comes from the Middle-East, and know as the Persian grass in the VIII.-IX. century, and through the Arab culture it has reached to Spain. The earliest fresh veggie, it can be harvest at the end of winter although it does not support the cold weather as much as dryness. One season plant. The seeds are rounded, or it could have small prickle. The weight of the  seed is around 8-10 grams, it keeps its germinating-power for 4-5 years. The New-Zealand version can be harvest in the summer. As soon as it grows a seeds-talk, the leaves cannot be eaten.

It could be prepared and digested easily, low in calories, but rich in vitamins and antioxidants. It contains a lot of lutein, and natural carotenoid, it is also rich in flavonoids, chlorophyl and in folic acid. It is one of the highest in vitamin K among veggies. Vitamin K supports the control of blood clotting, also supports the detoxification of the liver, and we need it for our bone structure. Lots of people like spinach because of the help it could cause in digestion. Next to a lot of nutrient it contains oxalic acid, which could easily cause kidney stone, but it also helps to stimulate digestion and cleans the colon. Spinach is good in antioxidants, and its bio-active  components strengthen the immune system. Because its higher oxalate and nitrate content it is not recommended to eat it too frequently. You can separate winter and summer types of spinach according to its harvest time.
Benignity:
Nerve calming: The work of the immune system is affected by vitamins B. Cannot be separated one by one, while the work of these vitamins can be affected by the other components of your food. But the nerve calming effect of spinach comes from the high component of  folic acid, vitamins and vitamin B6. If your child i.e. wabble legs, can trace back to a lower level of vitamin B9, which could be found plenty in spinach.
Lowering hyperactivity: Thanks to the high amount of organic salt in spinach we can lower the hyperactivity our kids, when they drink spinach juice. The salt contain of our food effects the level of our blood sugar, because of this the kid can calm down, and his/her personality changes will disappear, can be socialize and manage easier, will be more active in studying.
Diabetes: The high amount of organic salt in spinach can effect the blood sugar level of the person who suffers from diabates. So if it appears frequently on the table of the diabetes patient, not only the other benefits could be enjoyed, but also the direct lowering effect of blood sugar. It is also because of the contain of chromium, which is responsible for raising the sensitivity for insulin in the tissue (GTF), it makes the insulin more efficient, and stimulate the pancreas to produce insulin.
Chronic constipation: Problems with constipation comes into picture, when we get used to go to the toilet with the help of some pills. If we mix one on one spinach juice with apple juice, we get a colon cleaner, that not only cleanses the contents, but cleanses the small wrinkles on the side of the colon from the slacking things. This is important so the bacteria cannot be spread easily.
Chronic tiredness: There could be more reason for chronic tiredness. One could be that the body does not get enough iron, or the iron in the body is used by inorganic vitamin C.  Could be also that the person does not get enough iron from food. Also the tiredness could be because there is not enough organic salt in the body. If we stop taking inorganic vitamin C, start eating spinach instead we could have the desired vitality. Spinach contains sufficient iron and sodium.
Low or high blood pressure: The low blood pressure comes with tiredness. Which causes low blood pressure the docs still don’t know, but spinach helps to face the tiredness caused by low blood pressure. For people suffering with low blood pressure is recommended to consume high organic sodium foods and drinks in hot weather, so they could prevent nausea or sickness. Hot weather is also really dangerous for people suffering with high blood pressure. While spinach has an effect to control blood pressure, it could also helps for them.  The organic salt (sodium) in spinach could be also a good weapon against hot climate.
Lowering bleeding and hemophilia: Spinach is on of the highest in vitamin K among veggies. Deficit of vitamin K could cause hemophilia. If we put fresh spinach paste onto a bleeding wound, because of the vitamin K content it stops bleeding. It also helps for bleeding gums, and can lower the amount of menstrual flow if we consume spinach juice daily in that period of time. It also helps for cramps in that period of time, and it replace the iron which has left the body.
Puffy limbs: Puffy limbs show the jamming of the liquids in the body, which can be traced back to kidney problems, which could inflammate the kidneys and higher the blood pressure. Spinach has high amount vitamin A and K. Vitamin A cures the inflammation, and vitamin K support the healthy work of the kidneys. It is also rich in vitamin E, it helps the vitamin A to be used, but also stimulate the circulation in the capillary vessel, which is essential for selection of the urine. The cure for the cause can be helped by consuming more spinach so the water in the body will be lowered to the normal amount.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s