Hogyan együnk egészségesen…és közben ne menjen el az életkedvünk! / How to eat healthily…and have a life!

Sajnos nagyon sok embernek káosz van a fejében, régi dogmák azzal kapcsolatban mi is az a helyes táplálkozás. Akkor te biztos nem eszel húst, vagy te mégis mit eszel ha nem eszel lisztet, cukrot meg tejet stb. Ennek próbálunk most utána járni, méghozzá nem is kérhettem volna fel hitelesebb személyt erre, mint Timea barátnőmet. Kislány korunk óta ismerjük egymást, együtt nöttünk fel, együtt jártunk iskolába, de aztán elsodort minket egymástól az élet. Valahogy középiskolában vagy már inkább egyetem alatt mégis együtt koptattuk a helyi futópályát. Ő azóta is nagy élvezettel ropja a köröket a helyi futókörön, de immár Angliában ugyanis ott találta meg élete párját egy nagyon kedves angol férfiú személyében. Annak ellenére hogy egy pár ezer kilométer választ el minket a barátságunk megmaradt, és minden egyes alkalommal ott folytatjuk a beszélgetéseinket ahol abbahagytuk, és lehet hogy közte eltelt egy félév vagy egy év. Számíthattam rá a legnehezebb időkben is, és ezért nagyon hálás vagyok érte. Ő amellett, hogy kiváló HR szakember lett, személyi edző és life coach is. Olvassátok saját tapasztalatait, hogy és miért lépett az egészséges táplálkozás útjára. Ez a bejegyzés is részletekben van fordítva angolra, mint a korábbi vendégposztok.

kep 002

Unfortunately a lot of people have chaotic thoughts and dogmas about clean eating. You are not eating meat aren’t you, if you are not eating wheat, dairy and sugar what are you eating then etc. This is what we try to clean out. I could not ask for anybody more trustworthy person, than my friend Timea. We know each other since we were kids, we grew up together, went to the same school, but life build a different path for us. Maybe in the high school or at the university we used to run together on the local running field. She still does it with huge enthusiasm but in England as she has found the love of her life there, who happens to be a nice English chap. Although we are separated with a couple of thousands of kilometres, we stayed friends and we can continue our talks where we have stopped, even after a half year or a year has passed. I could have count on her even in my darkest times, and I am grateful for that. She is an excellent HR specialist, but also a life coach and a personal trainer. Please read her experiences, how and why she stepped on the path of clean eating. This post has been translated to English in sections as the previous guest posts.

Sziasztok, Timea vagyok, Anita gyerekkori barátnoje, egészség &fitnesz blogger a www.trainstrongtolivestrong.com-on. Megtiszteltetésnek érzem hogy felkérést ennek a bejegyzésnek a megírására.

Habár szinte sosem adom a fejem újévi fogadalmakra, de ha mégis akkor annak jelentős oka kell hogy legyen, és akkor tenyleg komolyan is gondolom a dolgot. Idén végre elhatároztam magam, hogy helyes útra terelem az étkezési szokásaimat. Ugyanis úgy éreztem, hogy mindaz a kemény munka, amit a futásba és az edzéseimbe fektetek, nem azt az eredményt adták amire vágytam – sokszor fáradt voltam, fel voltam puffadva, és a szépen kockásra edzett hasizmom folyamatosan a kajáktol kikerekedő pocim rétegei alatt rejtőzködött. Sokszor annyira alacsony energiaszinten működtem, hogy egy-egy komolyabb edzés teljesen leamortizált a nap hátralevő részere.

A legnagyobb problémám az a gyorsételekhez fűződő viszonyom volt, leginkább édességfüggő voltam – a legmélyebb pont az volt amikor a férjemnek el kellett dugnia a ezeket az apró élvezeti forrásokat előlem és kiporciózta, ugyanis ez volt az egyetlen esély arra hogy ne rögtön eltűnjön mielőtt még a konyhapultot érintené kipakoláskor. És hát be kell valljam az édesszájúságom és az egészségtelen táplálkozási szokásaim egyre gyakrabban okoztak surlódásokat közöttünk – és lássuk be ez egyetlen kapcsolatnak sem tesz jót, azt hiszem ebben egyetérthetünk!

IMG_9405

Végül annyira elegem lett az egészből, hogy elkezdtem kitiszítani az étrendem, és leszámoltam a étkezési függőségeimmel mindörökre. Most már látom ennek a változtatásnak az eredményét – például gyorsabb lettem a futópályán, köszönhetően annak, hogy folyamatos energiaellátása van a szervezetemnek a jól kiválasztott ételeknek köszönhetően, a bőröm kitisztult, a szűkebb ruhák is sokkal jobban állnak mint korábban (nem mellékesen a folyamatos bókoktól amiket kapok a munkatársaimtól), és sokkal több energiám van napközben és edzések után is. Azt gondolom nem is kell mondani hogy mindezektől sokkal jobban érzem magam kívül belül !

292649_10151725830600158_1471488548_n

Hi Peeps, I am Timea, a childhood friend of Anita and a health & fitness blogger at www.trainstrongtolivestrong.com. I feel honoured to have been asked to write this article on her food blog.

I rarely make New Year’s resolutions, but when I do, it is a sure sign that I mean business! This year I have finally decided I needed to put things right with my eating. I simply felt that all the hard work and effort I was putting into my running and gym training was not giving me the results I wanted to see – I often felt tired, bloated, with my 6 packs hiding under my ‘food belly’. I often felt low on energy and completely wiped out after exercising.

My biggest problem was my addiction to junk food, especially sweet treats – at one stage my husband had to resort to hiding these treats from me at home and ration them, because they usually ‘disappeared’ before he could even take them out of the shopping bag! Naturally, my sweet teeth and my unhealthy grazing habits were starting to cause some friction between us –not great for any relationship, I’m sure you agree!

maxresdefault

Eventually, I got so fed up that I embarked on a journey to clean up my diet and break with my food addictions for good. I’m finally seeing the benefits of making this lifestyle change – for example, I have become a faster runner thanks to having more stable energy levels and fuelling myself with the right foods; my skin on my face has cleared up; my tighter clothes started to fit much better (resulting in getting lots of compliments from my colleagues at work) and I just have much more energy during the day and after my workouts. And needless to say, I have never felt better, inside-out!

555641_10151513291110158_132166674_n

Talán épp te is azért olvasod ezt a cikket mert úgy érzed, hogy itt az ideje hogy változtass az étkezési szokásaidon, de nem tudod igazából hol is kezd, hogy tartsd meg az új szokásaidat. Talán már sokadjára határoznád el magad, de korábban is sokszor visszaestél, és már lassan ott tartasz hogy az életkedved is elment az egésztől. De ne félj, mert a legmegfelelőbb helyen jársz – örömmel teszek eleget Anita felkérésének és megosztom veletek a tippeket és trükköket hogyan lehet enni:

 • egészségesen

 • hosszú távon fenntartható módon

 • anélkül hogy bankot rabolnál

 • lemondások nélkül, nem kell hogy elhagyd a kedvenc ételeidet és élvezettel adózz az evésnek

 • és még csodás eredményeket is elérj

…. ha olyan fitness őrült vagy mint én vagy csak szimplán jól akarod érezni magad a bőrödben és jól is akarsz kinézni!

Mielőtt belemennék a részletekbe (mert ez ugyanis egy vendégposztsorozat első része), először is megosztom veled az alapelveket amelyek engem is segítettek az utamon maradni ebben az elképesztő változásban.

1374355_10151896293025973_1043510367_n

Perhaps you are reading this article because you feel that you are ready to make some changes in your diet as well, but you are unsure about where to start, and how to keep this up. Perhaps you have made this resolution several times, but have fallen off the healthy eating wagon multiple times and you are now losing the will to live.Fear not, because you have come to the right place –gladly obliging to Anita’s request, I’m going to share with you my top tips about how you can eat:

 • healthily,

 • sustainably,

 • without breaking the bank,

 • without giving up your FAVOURITE foodsbut genuinely enjoying what you put into your mouth, and

 • get awesome results.

…whether you are a fitness nut like me, or just someone who is generally wanting to feel and look better!

However, before I move onto the practicalities(while this is the first part of a guest post series), I feel that it all should start by sharing my key principles first which helped me stay sane during this transitional journey.

Junk-food-vs-Healthy-food

1.Mielőtt elkezded a tányérodon lévő ételt vizsgálni, tarts egy kis önvizsgalatot először

Tekints úgy az étkezésedre mint a mindenség egy elemére, ugyanis MINDEN összefügg. Ez nem csak arról szól, hogy mit eszel, hanem arról is hogy téged milyen gond vagy nyavaja esz meg éppen.

A leggyakoribb oka annak, hogy étekzési szokásainkat tekintve elindulunk a lejtőn lefelé az a munkahelyi stressz, szakítások, érzelmi traumák vagy csak egyszerűen túl elfoglaltak vagyunk. Véleményem szerint a stressz a leggyakoribb bűnbak, amely egészségtelen ételekhez és túlevésbe hajszol minket. Így javaslom érdemes lenne a probléma györkeréig leásni es ebből kikezelni magadat- ezt mindegy milyen módon teszed meg pl. meditáció, elmenni egyet sétálni hogy kitisztítsd a fejed, kezdj el esetleg jógázni, vegyél egy forró levendula fürdőt, menj el egy relaxáló masszázsra, olvass egy jó könyvet, beszélj egy barátoddal a problémáról stb.

Ha már megvan a rossz étkezési szokásaid bűnbakja, akkor jön a következő lépés, megvizsgáld a kapcsolatodat az étellel. Kérdezd meg magadtól ‘mit jelent számomra az étel?’ Örömforrás, jutalom, vagy csak egy szokás, kényelmi dolog stb. Bármi is az próbálj meg az ételre mint üzemanyagra gondolni, amely elegendő energiát biztosít ahhoz, hogy élvezd és a legtöbbet kihozd az életből – akár ez a céljaid elérése a sportban mint például nekem, vagy teherbe esni, vagy csak az unokáid után futni stb.

IMG_9411

1.Before you look at what’s on your plate, look into yourself first.

Start by looking at your eating in a holistic way, because EVERYTHING is interconnected. It is not just about what you are eating, but also about what is eating YOU right now.

The most common reason we go downhill with our eating habits can be for example due to work pressures, relationship breakdowns, emotional trauma, being too busy. In my opinion, stress is the most likely culprit in causing us to binge on unhealthyfood and overeating. So I suggest that you tackle the root of your eating problems first – whatever works for you e.g. meditate, go for walk to clear your head, take up yoga, take a lavender bath, have a relaxing massage, read a good book, speak to a good friend etc.

One you have identified your triggers for bad eating, the next step is to take a closer look at your current relationship with food by asking yourself ‘What does food mean to me?’Is it: a source of pleasure, a reward, just a habit, comfort etc. Whatever it is, try to look at food in the first place as fuel to enable you to do the stuff you enjoy and want the most in life – whether it is chasing goals in sports like myself, or trying to conceive, or being able to keep running after your grandkids and so on.

2. Képzeld el magad előtt a célt!

A következő dolog az, nagyon tisztán kell látnod azt hogy miért akarsz változtatni az étkezési szokásaidon – fogyás, vagy orvosi utasítás, vagy jobb sportteljesítmény, vagy csak esztétikai okok miatt? Nincs jó vagy rossz válasz, egészen addig amíg egészséges szemszögből nézed a dolgot – itt arra gondolok hogy ezeket a változtatásokat azért szeretnéd az életedben mert szereted magad és nem azért hogy büntesd magad, mert egy igazi torkos kismalac vagy, vagy mert nem ideális a testsúlyod. Ne feledd a legjobb motiváció a változásra belülről fakad, ezt magadért csinálod es nem másért – nem a dokidért, nem a pasid két szep szeméért, és nem a szomszéd macskájáért stb.

Amikor az okokat rendszerezted, akkor képzeld el hova szeretnél eljutni: hogy fogsz kinézni, hogy fogod érezni magad, amikor már egészséges étkezési szokásaid lesznek? A képzelőerő a legerőteljesebb eszközöd arra hogy bármit elérj, úgyhogy ezt érdemes minden nap kihasználni.

Visualize-Your-Goals-Dreams-and-Achieve-Them

2. Create your vision!

Next, you need to be clear on the reasons why you want to make changes to your eating habits – is it to lose the baby weight, because ‘the doctor said so’, to do better in your chosen sport, purely for aesthetic reasons? There is no right or wrong answer here, as long as your attitude is healthy – and by that I mean that you are trying to make these changes because you love yourself enough, instead of wanting to punish yourself for ‘pigging out’ or not being your ideal weight. Also remember that the best motivation to inspire change comes from within, so must be doing this for yourself, and for no one else – not your doctor, your boyfriend, your neighbour’s cat etc.

Once you are clear on your reasons, visualise yourself reaching your destination: what will you look like, feel like, be like once you have established healthier eating habits? Visualisation is a really powerful tool to help you achieve any goal, so do this every day.

3. Legyél étel nyomozó!

Az étkezési szokásaink megváltoztatása hosszú és gyakran kihívásokkal teli út – de mint tudjuk Róma sem egy nap alatt épült. Így lehetőleg úgy érdemes ezeket a dolgokat megváltoztatni hogy élvezzük az utat, és ne büntetésnek éljük meg a változásokat.

Használd ki az időt és tanulj a jó ételekről, légy kíváncsi az új alapanyagokra, kísérletezz az új ízekkel (ez határozottan emeli az élvezeti faktort), tanuld meg értelmezni az ételek címkéit a vásárláskor, és végül de nem utolsó sorban tanulj meg főzni – ez az egyetlen módja hogy tudd mi van az ételedben, és ezáltal teljesen kontrol alatt tartod azt is mit teszel a szádba. A kedvenc helyeim ahol erről lehet tájékozódni az Authority Nutrition és a Food Matters weboldalak, amiket elsosorban angolul beszélőknek tudom ajánlani.

Rengeteg elmélet van arról, hogy mi ‘a jó étel’ mi az ‘egészséges étkezés’. Mindenesetre egy jó pár alapelvben sok dietetikus egyetért, ezek voltak azok az alapelvek amiket én is követtem:

 • próbálj meg minél több növényi alapú ételt enni (gyümölcs, zöldség, diófélék, magtejek és növényi alapú joghurtok stb.)

 • A napi víz beviteledet tartsd magas szinten és minimalizáld az alkohol bevitelt

 • Csökkentsd a vöröshús, szárnyas és tehen-tejtermék beviteled, figyelj arra hogy ezek megbízható, etikus helyről származzanak, ahol az állatok normális körülmények között vannak tartva

 • Drasztikusan csökkentsd a búza alapu termekek és a cukor beviteled

 • Amennyiben lehetséges olyan alapanyagokat próbálj meg használni, amelyek szezonálisan és helyileg elérhetők (ez nemcsak pénztárca kímélő megoldás, de a helyi termelőket is támogatod)

 • Kerüld a nem természetes ételeket, és a készételeket, mert ezek tele vannak cukorral, tartósítószerekkel és szintetikus anyagokkal; ezek helyett használj friss, nyers és organikus alapanyagokat

(ui. alkalomszerűen eljárhatsz étterembe is nyugodtan – egészen addig amíg az idő nagy részén betartod ezeket az alapelveket!)

3. Be a food detective!

Changing eating habits can be a long and often a challenging journey – as we know, Rome was not built in a day. Therefore set out to enjoy the process of making these changes over a period of time, rather than looking at it as a punishing act.

Use this time to educate yourself about good food, get curious about new ingredients, be bold to experiment with new flavours (which will certainly increase the ‘enjoyment factor’), learn to interpret food labels when you go food shopping, and last, but not least, learn to cook – this is the only way you will know what goes into your food and ensuring you have full control over what you put into your mouth. My favourite educational resources about healthy eating are Authority Nutrition and Food Matters.

There are many different schools of thought out there about what ‘good food’ is and what ‘healthy eating’ is. However, there are a number of principles which all nutritionist agree on as the foundations of healthy eating, and these are the principles I am trying to broadly follow as well:-

 • Eat as much plant based stuff as possible (fruit, veggies, nuts, plant based milk and yoghurt etc.);

 • Keep your daily water intake high and minimise alcohol intake;

 • Consume moderate amounts of meat, poultry and dairy and make sure these come from reliable and ethical sources and animals were well kept and fed;

 • Drastically reduce wheat and sugar;

 • If possible, aim to use ingredients which are in season and can be sourced locally (this is not only a budget friendly solution but also a great way to support your local farmers);

 • Avoid processed unnatural food and ready-made meals which are full of sugar, preservatives and artificial ingredients; instead use fresh, raw and organic ingredients.

(PS. It is OK to eat out and have treats from time to time – as long as you stick to these principles MOST of the time!)

4. Az új dolgok hozzáadására fókuszálj és a változatosságra, ne arra hogy miről kell lemondanod

Sokkal nagyobb eséllyel fog sikerülni, hogyha arra fókuszálsz, amit újdonságként beépítesz az étrendedbe, illetve ezek variálhatóságára, mintha arra gondolnál folyamatosan hogy mire kell ‘nem’-et mondanod. Például, ez lehet a főételed mellé rakott kis adag saláta, vagy egy marék dió, vagy mag a reggelid tetején és így tovább.

Nagyon sok ember úgy gondolja, hogy az egészséges táplálkozás egy iszonyatosan szigorú diétát takar, csak salátákon élsz a mai naptól kezdve, vagy lemondasz az összes állati eredetű ételről. A ’tiszta táplálkozás’ nem önmegtartóztatás és nélkülözés vezérszavakról kellene hogy szóljon, hanem hogy felfrissíted az étkezési szokásaidat anélkül, hogy korlátoznál bizonyos ételcsoportokat, vagy kalóriákat számolgatnál. Ez arról szól hogy mivel jutalmazod magad, nem pedig hogy mivel bünteted.

4. Focus on adding things and increasing variety, instead of taking away

You are more likely to succeed, if you focus on adding the good stuff in and increasing variety, rather than saying ‘no’ to everything from now on. For example, it can be as simple as starting to add a small side salad to your main meals and a handful of nuts and seeds to top your breakfast and so on.

A lot of people still think that healthy eating means embarking on a strict dieting regime, living on salad leaves from now on, or cutting out all the animal products. Clean eating should not be about complete abstinence and deprivation, but refreshing your eating habits and eating without limiting major food groups or even counting calories. It should be something you reward yourself with, not something you punish yourself with.

5. Rendszerességre, ne tökéletességre törekedj!

Végül ne légy túl szigorú vagy dogmatikus azzal kapcsolatban, hogy mit eszel. Nézzünk szembe a tényekkel, nem mindig fogod tudni tartani a dolgot, így adj magadnak egy kis mozgásteret. Én legalábbis nem mindig tudom tartani. Na és akkor mi van? Ha kiestél a folyamatból, a legközelebbi alkalommal térj vissza a helyes irányba. Úgyhogy arra kérlek ne tégy fel minden egy lapra, ez nem mindent vagy semmit játék. Ha fenntartható változásra vágysz akkor az egyensúlyra és a következetességre figyelj oda, ne a tökéletességre.

5. Aim for consistency, not perfection!

Finally, don’t be too uptight and dogmatic about what you eat. Let’s face it, you won’t always get it right so cut yourself some slack. I certainly don’t get it right all the time. And so what? If you fall off the wagon, climb back on it right away and continue the journey into the right direction. So please don’t think that ‘it’s all or nothing’. If you want sustainable change, aim for balance and consistency, not perfection.

Ha tetszett a cikk és szeretnél további egészséges életmóddal és fitnesszel kapcsolatos tippeket tőlem, látogass el az oldalamra www.trainstrongtolivestrong.com és iratkozz fel a levelező listámra, hogy az elsők között legyél aki értesül a heti inspirációkról közvetlenül emailen. Twitteren is csatlakozni tudsz a növekvő csapatomhoz @trainstrongblog.

If you have enjoyed this article and would like to get some more healthy living and fitness tips, please visit my blog www.trainstrongtolivestrong.com and subscribe to my mailing list to be among the first ones to receive some weekly inspiration into your email box directly. I also hope to have you join my growing crew on Twitter @trainstrongblog.

photos of Timea from: www.grahamreading.com

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s