Mire jó – chia mag? /What is it good for – chia seeds?

Manapság nagyon trendi dolog a szuperkaják evése. Egyik ilyen a chia mag. Amikor anyukám először hallotta, kérdezte mi ez, én meg csak annyit tudtam rebegni, hogy hidd el hogy jó, emlékeztem hogy talán magas a fehérje tartalma, de hogy mi minden jó még arról foglalmam sem volt. Timi barátnőm felkért arra, hogy az ő blogján szeretne ezekkel a szupekajákkal foglalkozni, és hogy készítsek hozzájuk egy-két receptet vagy próbáljak ki már meglévőket és írjam le nálam hogy működött. Hát így alakult, hogy utána néztünk a chia mag jótékony hatásainak.

  1. Nagyon magas az ásványi anyag tartalma – Nemcsak a szükséges mikrótápanyagok közül tartalmaz nagyon magas arányban rostot és fehérjét, hanem magas a magnézium, mangán és foszfor tartalma. A benne lévő zsírok több mint fele Omega 3 zsírsav, ami esszenciális. Magas benne még a cink, a B1, B2, B3 vitamin.
  2. Tele van antioxindánsokkal – ez nemcsak a szabadgyökök elleni harcban segít, azaz öregedésgátló hatása van, hanem a rák megelőzésében is szerepet játszhat, javítja a szív- és érrendszeri beteségekben szenvedők közérzetét
  3. Rengeteg rostot tartalmaz – szinte a benne lévő összes szénhidrát az rost, így emésztést segítő hatása van. A rengeteg rostnak köszönhetően sok vizet vesz fel, így fogyasztásakor érdemes ügyelni a napi vízmennyiségre.
  4. Sok fehérjét tartalmaz – ez segíthet az izmok és a csontok ideális fejlődéséhez, illetve mivel az eszenciális aminósavak megfelelő arányban vannak benne, így ezeket is könnyen hasznosítja a szervezet.
  5. A rostok és a fehérjék miatt segíthet a fogyásban – mivel sok vizet vesz fel, ezért könnyen ad telítettség érzetet. Pont ezen okokból kifolyólag ideális beilleszteni reggelibe, főleg ha tudjuk, hogy a tízórai kimaradhat.Emellett még az étvágyat is csökkenti.
  6. Az omega 3 hozzásegít az egészséges érrendszeri és szívműködéshez. Habár nem az az omega 3 van benne ami az emberi szervezet számar a legfontosabb, de így is két másik omega 3 zsírsav típus viszont így is kifejti jótékony hatását. (a teljes omega 3 bevitelért érdemes néhanapján halat is fogyasztani). Jelentősen csökkenti a vérnyomást.
  7. Valószínűsíthető, hogy csökkenti a rossz koleszterin szintjét. Azért írom azt hogy valószínűsíthető, mert más anyagokkal (bíborkaktusz, szója fehérje és zabpehelly együttes fogyasztása volt a kísérletben) együtt alkalmaza érték el a koleszterintszint csökkenést.
  8. A kettes tipusú cukorbetegeknél mérhető javulást okoz, a vércukorszint ugyan minimálisan változik, viszont alacsony glikémiás indexe miatt nyugodtan fogyaszthatják cukorbetegek is.
  9. Növeli a sportteljesítményt, lehet verseny előtti szénhidrát bomba ami súlyos cukortehelés helyett, folyamatos energia ellátást biztosít.

Ha ezek után még mindig kétségünk lenne afelől, hogy kipróbáljuk akkor csak annyit tudok mondani, hogy várjátok meg a jövőheti recepeteket.

My friend Timea from Train strong blog, has asked me to do a few recipe for her new blogpost series about superfood. The first one of this series is looking through the benefits of chia seeds. So for English version please visit my friend’s page .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s