Húsmentes Hétfő / Meatless Monday

Egy új rovatot indítunk, a mai estétől fogva. Méghozzá a húsmentes hétfőt. Ezentúl minden hétfőn húsmentes, illetve teljesen vegán elkészítésű ételeket osztok, illetve Viki barátosném segítségvel osztunk meg veletek a blogon. Vikit nem olyan régóta ismerem, együtt kezdtük el a jógaoktatói tanfolyamot, és ott barátkoztunk össze. Mivel az utóbbi idők egészségügyi problémái hozzám is közelebb hozták a húsmentes illetve a vegán táplálkozást, így nyitottabbá váltam rá. Egyre többször készítek én is ilyen jellegű ételeket, mert próbálom a húsfogyasztásomat eléggé minimalizálni, és mivel Viki nemcsak finom, hanem gyönyörű ételeket készít, így felkértem, hogyha lenne kedve akkor írjon egyszer kétszer a blognak vegán fogásokat. Fogadjátok nagy szeretettel a történetét, hogy jutott el viszonylag fiatal kora ellenére arra az elhatározásra, hogy vegán ételek fogyasztásában látja az egészségét és a jövőjét.

We start a new post series, from now on, which will be the Meatless Monday. From today onward every Monday I will share a meatless or a vegan dish, these will be made by myself or made by my lovely friend Viki. I don’t know Viki for a long time, we got to know each other throughout our passion for yoga as we do a yoga instructor course together. Since lately thanks to my health issues turned my focus onto meatless and vegan foods, so I became more open for these options. I make foods like this more often then I used to, because I try to reduce my meat intake, and since Viki makes not only delicious but beautiful dishes, I have asked her to make guestpost for the blog in this theme. Enjoy her story on how she decided to see her future and health in the vegan cooking, although she is really young.

390151_3855940128197_1724908114_n

Süle Viki vagyok, 23 éves, eredeti pályám szerint közgazdász, jelenleg az egyetemi tanulmányaim végén járok, emellett jógaoktatónak tanulok és hobbi szinten vegán finomságokat sütök-főzök. Mindig is érdekelt az egészséges életmód, beleértve a mozgás örömét és az étkezést. A növényi alapú étrend az életem részévé és szenvedélyemmé vált, rengeteg tudományos anyagot olvastam ezzel kapcsolatban és eszerint kezdtem kialakítani az étkezésem. Ezt a tudást szeretném továbbadni mindenkinek, akit érdekel a növényi alapú étkezés, a vegán életmód, vagy egyszerűen csak néha szeretne beilleszteni egy-egy ízletes és izgalmas vegán opciót az étrendjébe, akár ételallergia vagy egészségügyi okokból kifolyólag.

My name is Viki Süle I am 23 years old. Basically my primary direction is economics, currently I am at the end of my course in university. Besides this I am studying to become a yoga instructor and in my freetime I like to make and create healthy vegan recipes. I have always been interested in leading a healthy lifestyle, which includes the passion for food and the joy of moving. Plant based diet slowly became a passion and part of my life. I have been reading plenty of scientific articles and studies relating to this topic and I started to eat according a plant based diet. Since I have learned a lot about this lifestyle, I would like to give this knowledge further to everyone who is interested in a vegan lifestyle or maybe just would like to try something new in their kitchen or in case they have any kind of food allergy.

Kiskorom óta hatalmas gyümölcsrajongó voltam, sosem állt a hús az étkezéseim középpontjában, és a kezdetektől imádtam, csodáltam az állatokat.  Régebben több éven át voltam vegetáriánus, akkor még nem tudatosan, egyszerűen nem kívántam a húst. Ezek után a környezetemtől folyamatosan azt hallottam, mennyire fontos a hús, anélkül nem lehetsz egészséges. Mivel akkor még nem voltam felkészült ebben a témában, hittem nekik és visszahoztam a húst az étkezésembe. Az idő múlásával éreztem, hogy valami nincs rendben, egyre több problémám jelentkezett, először ételallergiák formájában, majd a szervezetem teljesen elsavasodott, legyengült. Éreztem, hogy ez ilyen fiatalon nem normális, valamin változtatnom kell. Végül elmentem orvoshoz, és egy hónapig szigorúan leállított a hús és tejtermékek fogyasztásáról. A szervezetem szinte azonnal reagált a változásra, elmúltak a kiütéseim, a hasfájásom, a szervezetem visszaállt a rendes működéséhez és szinte kicsattantam az energiától. A pozitív változások hatására azonnal elkezdtem beleásni magam a témába, kutattam, rengeteg külföldi tudományos cikket, tanulmányt olvastam és ezek után eszembe se jutott, hogy visszatérjek az eredeti étkezési szokásaimhoz. Így elhagytam minden állati eredetű ételt az étkezésemből, beleértve a húsokat, tejterméket, tojást és a mézet.

Since my childhood I have always been a huge fan of fruits. Meat never played a significant role in my life. I have always loved and admired animals. In the past I was vegetarian for a few years, that time it wasn’t a conscious decision, simply I didn’t feel like eating meat and I didn’t like the taste of it either. Everyone was telling me that I can’t be healthy without consuming meat and I can’t get enough protein. As I wasn’t educated in this way of living, I accepted their suggestion and started to eat meat again. As time was passing by, I started to feel like something was wrong in my body, and I had many symptoms and problems. Firstly I had food intolerences and allergies, then my full body got acidified and became weak. That time I realized I am way too young to have these problems and obviously I need to change something. Finally, I went to a doctor and she has strictly stopped me from the consumption of meat and dairy products for a month. My body responded positively to the change almost immediately and my body slowly returned to its normal function and had a crazy energy-boost. Thanks to the positive changes, I started to read more and more about whole foods, plant based lifestyle and veganism. As I have gained knowledge about nutritions and plant based lifestyle, I never wanted to get back to my old, standard eating habits. This is how I got rid of all sorts of animal related products, such as meat, fish, diary, eggs and honey.

Mi az alapvető különbség a vegetáriánus, növényi alapú étkezés, és a vegán között?

A különbség a vegetáriánus és a növényi alapú étkezés között, hogy a vegetáriánus étrend szerint étkezők csupán a húst mellőzik, míg a növényi alapú étkezésben nem fogyasztanak semmilyen állati eredetű terméket (hús, tejtermék, tojás, méz és más állati származékok). Sokan összekeverik a vegán és a növényi alapú étkezést, pedig hatalmas különbség van a kettő között. A vegánok nem csupán étkezésükben kerülik az állatok kihasználásából származó termékeket, hanem az életük minden területén. Így a vegánság nem egy étrend, hanem egy életmód. Nem vásárolnak és nem támogatnak semmit, ami az állatok kihasználásából származik. Például kerülik az állatokon tesztelt kozmetikai termékeket, tisztítószereket, nem járnak cirkuszba, állatkertbe, lóversenyre, nem hordanak bőrt, gyapjút, szőrmét…

Én egyelőre nem vallom magam vegánnak, hiszen ez az életmód a növényi étkezésen kívül az élet minden területén kerüli az állatok kihasználását, amelyre tudatosan próbálok törekedni én is, de amíg nem 100%-osan követem ezt az életmódot, nem használom ezt a jelzőt magamra. Ugyanakkor a vegán jelzőt is használom a receptjeimre, hiszen azok abszolút állati származékoktól mentesek.

Ami talán a legnehezebb lépés volt számomra, az a sajtok elhagyása. Nagyon szerettem az ízüket, és kezdetben hiányoztak, de aztán szépen lassan elmúlt a vágyakozás utánuk és miután megfelelő tudással rendelkeztem már nem is kívántam őket. Helyette inkább elkezdtem próbálkozni a hasonló ízvilág megteremtésével és a különböző vegán opciók felkutatásával.

Vegetarian, plant based, vegan:

The difference between vegetarian and plant based eating is that vegetarians only avoid meat but those who eat plant based diet, they avoid every kind of animal products. (Neither meat, fish, diary, eggs, honey nor any other animal product). Many people are likely to mix the definitions; vegan and plant based. But there is a huge difference between the twoactually. Vegans not only avoid animal products in their diet but every aspects in their lives. This is how veganism is not a diet but a lifestyle. They don’t buy or support anything what comes from the exploitation of animals. For example they do not go to zoos, circus, horseraces, do not wear leather,wool or fur dresses.

I don’t call myself vegan yet, because  this lifestyle avoids animal exploitation in every aspects of life. I am consciously trying to strive for this, however until I am not able to follow this lifestlye for sure I cannot call myself vegan either. However, I do use vegan mark for my recipes, because they are absolutely cruelty free and free from animal products.

What happened to be the most difficult step for me is leaving cheese. I used to love the flavor so much, and initially I was craving it, but this feeling slowly dissapeared and for now I do not miss cheese at all.  Now that I have sufficient knowledge about diary products I no longer want them in my body. Instead I begun to create familiar tastes by exploring a variety of vegan options.

Sokan korlátozásként vagy szigorú diétaként tekintenek a vegán étkezésre, amely tele van lemondásokkal. Én inkább a lehetőséget látom benne, hiszen rengeteg alapanyagból dolgozhatunk, amelyekre eddig nem is gondoltunk volna. Könnyedén változatos, egészséges és tápláló tiszta ételeket készíthetünk, amelyek természetes úton növelik az energiánkat. A növényi alapú fogások hallatán sokan megijednek, hogy bonyolult az elkészítésük és emiatt inkább le is mondanak róluk. Receptjeimmel próbálok segíteni, és megkönnyíteni a főzést, ötleteket adni mindazok számára, akik elgondolkoztak azon, hogy esetleg elindulnának a vegán étkezés útján.

Mindig is imádtam új ízeket kipróbálni, a saját ízlésemnek megfelelően alakítani a recepteket, és kísérletezni a konyhában. Régebben nem voltam egy konyhatündér, de az életmódváltásom rákényszerített arra, hogy megtanuljak boldogulni a főzés terén. Eleinte nem élveztem annyira a sütés-főzést, inkább csak próbáltam arra törekedni, hogy minél hamarabb kész legyen az étel és ehessek. Az idő múlásával viszont lassan megtaláltam a főzésben való alkotás és kikapcsolódás szépségét. Receptjeimet a lehető legegészségesebb módon igyekszem kidolgozni, és általuk új élményeket vinni mindenki konyhájába egy-egy ízletes vegán fogással.

Viki isteni ételeiről készült képeket megtalálhatod Instagramon

Many think that a plant based lifestyle is such a strict diet and full of restraint. I would rather think that vegan recipes are full of chances and there are so many materials to use which have not been considered previously. We can make easily varied, healthy and nutritious meals which increase our energy in a natural way. Many people are scared of preparing plant based meals, since they think it is too complicated to make; so they rather just leave it. With my recipes I am trying to help and facilitate the cooking process and give tips for those who have been thinking about setting off on a plant based lifestyle.

I have always loved to try new tastes, adjusting the recipes according to my liking and experimenting in the kitchen. In the past, I didn’t like to cook but my lifestyle has forced me to learn how to thrive in the field of cooking. At first, I didn’t enjoy the cooking and baking so much, I just wanted to finsih as soon as I can and be able to eat the food finally. As time passed by I have found the beauty in cooking and the fun of creativity in the kitchen. I am trying to create my recipes in the healthiest ways, and give new experiences in everyone’s kitchen by delicious and tasty vegan meals.

You can find Viki’s incredible collection of food photoson Instagram

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s