Levendulafagyi / Lavender ice-cream

Múlthéten ellátogattunk a Levendula fesztiválra Tihanyba, ahonnan egy zacskó frissen szedett levendulával tértünk haza. Már ott elvarázsolt a friss virág illata. Ilyen hatalmas hőségben nincs is jobb egy jéghideg fagyinál, így esett az eheti választásom egy könnyed növényi alapú mentás-levendulás ízesítésű fagylaltra. Ebben a receptben a fagylalt krémes alapját a kókuszkrém fogja adni. A levendula kellemes aromát kölcsönöz a fagyinak, de vigyázni kell, hogy ne használjunk belőle túl sokat, hiszen könnyen pacsuli szaga, illetve íze lehet. Természetesen akkor a legfinomabb, ha friss levendulával dolgozunk, de ha nem jutunk hozzá, akkor a szárított verzió is tökéletesen működik.

Hozzávalók (kb 5-6 gombóchoz):

 • 1 konzerv kókusztejszín
 • 3-4 evőkanál nádcukor vagy eritrit
 • 1 marék levendula
 • 1 citrom lereszelt héja
 • ½ vanília rúd belseje
 • ½ lime leve
 • 1 marék mentalevél
 • 2 ek. kókuszzsír

Először a nádcukrot felforraljuk pár evőkanál vízzel lábasban, hogy egy szirupos állagot kapjunk. A levendulát csap alatt átmossuk és belerakjuk a cukros szirupba, és pár percig főzzük vele. Utána fedőt teszünk a fazék tetejére és állni hagyjuk, hogy kiázzon a levendula aromája. Addig a sűrített kókusztejet habverővel felverjük, és egy krémes masszát kell kapjunk. Hozzáadjuk a friss vaníliát, a reszelt citrom héját, a kókuszolajat és egy fél lime levét. A mentalevelet felaprítjuk és hozzáadjuk a fagyihoz, ezzel újra jól elkeverjük. Miután a levendulás szirup kihűlt, leszűrjük és lassan adagolva hozzáadjuk a krémhez és szépen eldolgozzuk vele. (Nem biztos, hogy az összes szirupot hozzá kell adni, elég erős íze van, így azt javaslom, apránként adagoljuk és közben kóstolgassunk, hogy az ízlésünknek megfelelő legyen.) Végül egy jól zárható dobozba kaparjuk a fagyit és pár órára a fagyasztóba tesszük. Érdemes óránként átkeverni, hogy levegősödjön és a végén egy krémes fagylaltot kapjunk. Isteni illata volt a krémnek és nagy volt a csábítás, hogy ne együk meg az egészet mielőtt lefagyasztanánk. 🙂

És a ráadás:

Nekem még maradt egy kicsi a szirupból, így abból egy üdítő, igazán nyárias levendulás limonádét csináltam. 1 citrom és 1 lime leve, pár mentalevél, a levendulaszirup és jéghideg víz, esetleg jégkocka, ha extrán hűsítő italra vágyunk a nagy melegben. Ezeket összekutyuljuk és kész is a frissítő limonádé.

Szívből ajánlom ezeket a hűsítő recepteket a nagy melegben, a nap bármely szakaszában!

Viki

levendulas_limonade

Lavender ice-cream

Last week we have visited the Lavender Festival in Tihany, and we returned home with a bag of freshly picked lavender. I immediately got enchanted by the scent of  the fresh flowers. I think there is nothing better in this extremely hot weather than a fresh ice cream. So this is how this week’s choice was a light plant based mint and lavender flavored ice cream. The creamy base of this ice cream will be whipped coconut cream. It is important that lavender gives a pleasing aroma for the ice cream, but you should take care of not using too much of it, because it can easily smell and taste like patchouli. Of course, it tastes the best if we can prepare it with fresh lavender but if we can’t get it, then the dried version works perfectly too.

Ingredients (approx. 5-6  scoops):

 • 1 can coconut cream (full fat)
 • 3-4 tablespoon of cane sugar/eritrytol
 • 1 handful of fresh lavender
 • 1 lemon zest
 • ½ vanilla bean
 • ½ lime’s juice
 • 1 handful of mint leaves
 • 2 tablespoon coconut oil

First boil some water with the cane sugar to get a syrup consistency. Then wash the lavender and put it into the sugar syrup and cook for a few more minutes. After that cover the pot and let it stand for a while until the lavender’s aroma can come out perfectly. Meanwhile scoop out the coconut cream from the can and whip it with a food processor. Add the fresh vanilla, the lemon zest, the coconut oil and the lime’s juice. After that cut the mint leaves, add it to the coconut cream and mix it well again. After the lavender syrup has cool down filter it and slowly add to the cream. (Maybe you will not have to use the whole amount of the syrup, so I suggest to add it in small amounts and always taste it to fit your own taste) Last but not least scoop the cream into a container and let it freeze for a couple of hours in the freezer. I recommend to give a good stir to the ice cream every hour in order to get a creamy texture in the end. The fresh cream had an amazing scent and it was a huge temptation not to eat it before we froze it. 🙂

Some extra deliciousness:

I haven’t used all of my tasty syrup, so I decided to make a fresh lemonade from it. 1 lemon’s and 1 lime’s juice, a few mint leaves, the lavender syrup and ice-cold water or maybe ice cubes for an extra cooling beverage in the heat. Simply, we mix the ingredients and our special lemonade is ready to enjoy.

I recommend these cooling recipes in the big heat any time of the day!

Viki

 

2 Comments Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s