Cukkinis-paradicsomos rizottó / Zucchini-tomato risotto

Mivel ma Viki nem ért rá, így velem kell beérjétek, és én osztom meg veletek az egyik új ízkombót, amit nem olyan régóta készítek. Ezt a receptet, egy étteremben tett látogatás után kezdtem el készíteni, méghozzá Adri barátosnémat látogattam meg még régebben Szegeden, és ott ettem ilyen finomságot. Azóta pedig itthon is kipróbáltam és nagyon finom lett. Ha nem vagyunk vegánok, akkor egy kis parmezánt érdemes reszelni a tetejére, mert ad neki egy kis pikantériát.

Hozzávalók (2 főre):

 • 15 dkg rizs
 • 1 kisebb cukkini
 • 2 közepes paradicsom
 • kb. 1/2 l zöldség alaplé
 • 2 evőkanál olaj
 • só, bors,fokhagyma, majoranna, kakukkfű ízlés szerint

A rizst megmosom. A megmosott rizst olajon kissé átpirítom, figyelve nehogy megégjen. A zöldség alaplét, fokozatosan adagolom a rizshez, és folyamatos kevergetés mellett a rizst puhára főzöm, úgy hogy maradjon egy kis leve is. Egy másik edényben a fokhagymát, és a zöldfűszereket egy picit megpirítom, majd a kockára vágott cukkinit és paradicsomot még roppanósra párolom. Amikor a rizs megfőtt, hozzáöntöm a cukkinis keveréket és összefőzöm, vagyis inkább csak egyet rottantok rajta. És már kész is.

Elkészítési idő: kb. 45 perc

Nehézségi fok: egyszerű

Tápanyagtartalom (egy adag): 485 kcal; 77,3 g szénhidrát; 10 g fehérje; 27,1 g zsír

Zucchini-tomato risotto

cukkinis_paradicsomos_rizotto_1

Since Viki wasn’t able to write today’s post, you have to settle with my recipe today. I am sharing this ingredient combination, which I just started to apply in our kitchen. I have started to make this dish after my visit in Szeged, where my friend Adrien lives, that’s where I have taste this kind of deliciousness. Since then I have tried my own version of it, it was grate. If you are not a vegan you can shred some Parmesan on top, it gives a bit of extra in taste.

Ingredients (for 2):

 • 15 dkg rice
 • 1 smaller zucchini
 • 2 medium tomatoes
 • approx. 1/2 l of veggie soup
 • 2 tablespoon of oil
 • salt, pepper, garlic, marjoram, thyme according to your taste

Wash the rice. Stir it slightly on a bit of oil, be careful not to burn it. Pour the veggie soup gradually onto the rice, and mix it continuously. Cook the rice, so it becomes soft, but still juicy. Meanwhile in another pan stir the herbs and the garlic, and add the chopped zucchini and tomatoes, and cook it until it is still crunchy a bit. When the rice is cooked add the zucchini-tomato mixture and just boil it together. And it is ready to serve.

Preparation time: approx. 45 minutes

Difficulty: easy

Nutrient content (per serving): 485 kcal; 77,3 g carbohydrate; 10 g protein; 27,1 g fat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s