Citromfüves répagolyók / Lemongrass-carrot balls

Főleg téli időszakban elég sok frissen facsart/préselt zöldséglevet iszunk, hál istennek a nővéreméktől egy nagyon jó gyümölcscentrifugát kaptak anyuék egy pár éve. A kedvenc kombinációm a sárgarépa-cékla-alma. Na jó a többit sem vetem meg, de valamiért annyira szeretem a céklát meg a répát kicsavarva. Mindig problémába ütköztünk, azzal kapcsolatban hogy mi tévők legyünk a gyümölcsökből visszamaradt lémentes reszelékkel. Próbálkoztunk fasírttal, nem igazán lett jó a fűszerezése, aztán egyik alkalommal anyu talált egy receptet, hogy lehetne belőle kis nasigolyó.  Abban ugyan megsütötték a sárgarépát, de gondoltuk hogy mi másképp próbáljuk meg. Több sem kellett az édesszájú énemnek. Ha nem lenne gyümölcscentrifugánk akkor se búsuljunk, reszeljük le a sárgarépát és jó alaposan csavarjuk ki. Én apró golyókat formáltam belőle, így egy golyó egy falat.

Hozzávalók (kb. 25 darabhoz) :

 • 30 dkg sárgarépa (a gyümölcscentrifugából visszamaradt száraz reszelék, vagy reszelve kicsavarva)
 • 1 közepes citrom leve
 • 1 evőkanál méz
 • 2 ág friss citromfű apróra vágva
 • 1,5 dl víz
 • 1 teáskanál kókuszzsír
 • 5 dkg kókuszreszelék

A sárgarépa reszeléket a kókuszzsíron a vízzel és a citrom levével egy kissé megpirítjuk serpenyőben, ez nagyjából 10-15 perc. Olyan állagúra pirítjuk, hogy könnyen formázható legyen, kissé álljon össze a massza. Majd a tűzről levéve az apróra vágott citromfűvel és mézzel ízesítjük. Hagyjuk kihűlni. Ha nem formálható a massza akkor keverjünk hozzá egy kis kókuszreszeléket. Golyókat formálunk belőle és kókuszreszelékben megforgatjuk.

Elkészítési idő: 25 perc

Nehézségi fok: egyszerű

Tápanyagtartalom (kb. egy darabra):  17,6 kcal; 2,4 g szénhidrát; 0,2 g fehérje; 0,9 g zsír

Lemongrass-carrot balls

citromfuves_repagolyók

Mostly in the winter time we drink a lot of freshly wrung veggie or fruit juice, thank God my parents have received a wringer from my sister a couple of years ago. My favorite combination is carrot-beetroot-apple. Of course I do like the others as well, but I so adore beetroot and carrots. We always had the problem to use the dry leftovers from the wringer. We have tried veggieburger, it did not turned out to be a good one (maybe the seasoning wasn’t the best, but one day my mom have found a carrot ball recipe. In that they have baked the carrots, but we though we would try it in a different format. Obviously I was up for a new type of dessert, as I have a really sweet tooth. Don’t be disappointed if you don’t have a wringer, shred the carrots and squeeze the juice out of it. I have made some really tiny balls one if for one bite.

Ingredients (approx. for 25 pieces) :

 • 30 dkg carrots (the dry leftovers from the wringer or shredded and squeezed raw carrot)
 • juice of one medium lemon
 • 1 tablespoon honey
 • 2 branch fresh lemongrass (not the Asian type)
 • 1,5 dl water
 • 1 teaspoon of coconut oil
 • 5 dkg coconut shred

Stir the carrot in a pan with the coconut oil the water and the lemon juice for about 10-15 minutes. The consistency of the dollop should stick together. Take it down from the stove and season it with the lemongrass and the honey. Cool it down. If the dough is not figurable/still thin add some coconut shred to it. Form some balls and roll them over in coconut shred.

Preparation time: 25 minutes

Difficulty: easy

Nutrient content (approx. for a piece):  17,6 kcal; 2,4 g carbohydrate; 0,2 g protein; 0,9 g fat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s