Levendulaszörp / Lavender syrup

Habár a levendulát egyre gyakrabban használják ételek, italok ízesítésére, sokakban még mindig ellenállást vált ki az illata, és csak a szappanra vagy a molyirtóra tudnak gondolni. Amikor tavaly a nővéremnek csináltam a fehércsokis levendulatortát, apum azt mondta hogy szappan íze van, pedig csak a levendula érződött át. Aztán Viki csinált a nyár elején levendulafagyit, ami az angol Health Bloggers Community nyári szakácskönyvébe is bekerült. Akkoriban készült ez a szörp is, de mivel a levedula másodvirágzása most van, aki az elsőről lemaradt most még pótolhatja a lemaradását.

Hozzávalók :

 • 2 jó nagy csokor levendula (nagyjából 10 centis átmérőjű csokrok)
 • 2 liter víz
 • 1,5 kg cukor
 • 1 marék friss citromfű levél
 • 3 citrom
 • 1 evőkanál citromsav

A levendulát és a citromot megmossuk, a citromot felkarikázzuk. A cukor és a citromsav kivételével összes hozzávalót egy nagy lábosban egy napig hagyjuk összeérni. Másnap beletesszük a cukrot, felforraljuk. Majd amikor egy kicsit kihűlt, leszűrjük. A leszűrt levet újra felforraljuk, hozzáadjuk a citromsavat és tisztára mosott zárható üvegekbe töltjük. Két napra száraz dunsztba tesszük. Aki nem tudná, hogy ez mi, annak elmondom, hogy mi hogy csináljuk. Egy nagy ládát, vastag takaróval kibélelünk, beleteszünk egy fehér tiszta lepedőt. Sorjában beleállítjuk az üvegeket, majd gondosan betakarva őket, hagyjuk kihűlni. Pár nap múlva tálalható, friss hideg szódával az igazi.

Elkészítési idő: 40 perc, 1 nap áztatás és 2 nap dunszt

Nehézségi fok: Egyszerű

Tápanyagtartalom: 5871 kcal, 1500 g szénhidrát, 3 g fehérje, – g zsír

Lavender syrup

levendulaszorp_1

Although lavender is used nowadays in many different ways, to season foods and drinks, but still there are a lot of people, who does not really keen on trying to taste it, while they connect the smell of it to soaps or mothball. When I have done the white chocolate lavender cake to my sister’s b-day last year my father told me for him it taste like soap, although it was delicious, but you could obviously feel the lavender inside. Then Viki has made at the beginning of summer a cool lavender nicecream, which has been selected into the summer edition of the Health Bloggers Community’s cookbook. In that time, we have done this syrup, but as it has a second blooming time now, if you have missed the first one, here your time.

 Ingredients :

 • 2 big bouquet of fresh lavender (approximately 10 cm in diameter each)
 • 2 liter water
 • 1,5 kg sugar
 • a handful of fresh lemongrass (Melissa officinalis)
 • 3 lemon
 • 1 tablespoon of citric acid

Wash the lavender and the lemons, slice the lemons. Without the sugar and the citric acid, put everything into a big pot, and soak it for a day, so the taste comes together. The following day add the sugar, and bring it to boil. Leave it to cool down, and drain it. Bring it to boil again, add the citric acid, and pour the syrup into clean closable jars. For two days leave it to cool down. The way we do this is, get a big box, put a blanket into it, then a clean bed sheet. Place the full, closed jars next to each other in the box. And cover them with the bed sheet and then with the blanket, leave them to cool down. After a couple of days it is ready to be served, best way is with cold sparkling water.

Preparation time: 40 minutes, 1 day of soaking and 2 days of evaporation

Difficulty: Easy

Nutrient content: 5871 kcal, 1500 g carbohydrate, 3 g protein, – g fat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s