Sütőtökös rizottó/ Butternut squash risotto

Idén is elkezdődött a sütőtök szezon, és minden eddiginél nagyobb többen többféleképpen készítik ezt az igencsak ízletes zöldséget. Először a nővéreméknél ettem sütőtök krémlevest akkor megszerettem és a szerelem azóta is tart azóta sok receptet próbáltam ki, de az egyik nagy kedvenc amelyet az Ennivaló Itália című könyvben találtam. Kicsit módosítottam a recepten, mert angol zellerszárat nálunk nem olyan egyszerű beszerezni, és kevesebb rizst tettem bele, hogy nagyjából egyenlőr arányban legyen a sütőtök és a rizs, az angol zellerszárat pedig sima zellerlevélre cseréltem. Ez az én egyik verzióm a sütőtök rizottóra.

Hozzávalók (6 személyre):

 • 3-4 evőkanál növényi olaj (ha nem vagyunk vegánok akkor lehet 50 g vaj is attól krémesebb lesz)
 • 1 liter zöldség-, csirke- vagy borjúleves, vagy víz
 • 1 kis hagyma
 • 3 zellerlevél (nyugodtan lehet öregebb darab mert annál erősebb, karakteresebb az íze)
 • 500 g sütőtök
 • 300 g rizs (vialone nano)
 • reszelt parmezán (ez most kimaradt – mivel vegán lettem, de amúgy aki szereti bőven szórja meg reszelt parmezánnal)
Melegítsük fel az olajat abban a lábosban, amelyben főzni fogjuk a rizottót. A levest vagy a vizet forraljuk fel egy másik lábosban. Kockázzuk fel apróra a hagymát és a zellert, és pároljuk a zsiradékban. Adjuk hozzá a kockákra vágott tököt pirítsuk 1-2 percig majd adjuk hozzá a rizst is. Forgassuk 4-5 percig a zsiradékban. Öntsük a forró levest a rizses fazékba, mind vegyük kisebbre a lándot, hogy a rizs fokozatosan puhuljon meg. Ne keverjük. Fedjük le, és főzzük 15 percig. Vegyük le a fedőt. A lábos tartalma teljesen meg kellett hogy főjön eddigre és száraznak kell lennie. Ha nem főtt el a lé akkor lassú tűzön fedő nélkül elpároljuk a levet. A végén hozzákeverünk egy bőséges adag parmezánt, és már kész is.
Elkészítési idő: 30 perc
Nehézségi fok: könnyű
Tápanyagtartalom: kcal, g szénhidrát, g fehérje, g zsír

Butternut squash risotto

sutotokos_rizotto1

This year the pumpkin/butternut squash season has been started already, and there are more and more people using this amazing ingredient for different dishes. I ate it for the first time at my sister, it was a cream soup, I have loved it and this love is still lasting, I have tried several recipes, but still one of my favorites I have tried from the book Eating up Italy. I have changed the recipe slightly, as I cannot get the English type of celery (Pascal) so easily here, I have put less rice into it, so the amount of the squash and the rice is more or less equal, and instead of the stick of celery, I have used the basic celery leaves. This is one of my version for butternut squash risotto.

Ingredients (for 6 person):

 • 3-4 tablespoon of vegetable oil (if you are not vegan you can use 50 g of butter)
 • 1 liter of vegetable-, chicken- or calf soup, or water
 • 1 small onion
 • 3 leaves of celery (it could be an older leaf as well, as it has more stronger taste and aroma)
 • 500 g pumpkin
 • 300 g rice (vialone nano)
 • Parmesan (this has been missed out – since I have become vegan, but if you are not vegan and eat cheese you can put as much as you like)
First heat up the oil in a pan, where you are going to cook the risotto, and in another pan you boil the soup or the water. Cut the celery and the onion into small pieces, and simmer them in the butter. Put the sliced pumpkin and fry it for 1-2 minutes, than put the rice into the pan, and mix them with the onion and the celery in the oil for about 4-5 minutes. Then add the hot soup or water, lower the heat, cover the pan and cook the risotto without mixing it for 15 minutes. When you remove the cover, it should be almost dry. If it is not, just cook it without the cover for a while until the water vapors totally and it is still juicy. Then add the Parmesan and it’s ready to serve.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s