Gulyásleves / Goulash soup

Gulyásleves, ahogy mi készítjük

A magyar konyha neve szerintem a világ népei között egyet jelent a gulyással. Sokan sokféleképpen próbálják másolni, de a magyar az igazi. Van belőle egyszerűbb, gazdagabb, hamis és sima. Nekem egyik nagy kedvencem az apukám féle babgulyás, amit majd később még megosztok veletek, de a sima gulyás nálunk gyakori vendég egy egyszerű édességgel tökéletes hétköznapi vagy ünnepi menü.

Hozzávalók (kb. 4 személyre):

 • 50-60 dkg sertés lapocka (az eredeti marhát ír, de az nagyon sokáig kell főzni)
 • 1 közepes hagyma
 • 2 közepes paradicsom
 • fél közepes mértű étkezési paprika
 • 2 közepes sárgarépa
 • 1 közepes fehérrépa
 • 4 közepes méretű burgonya
 • pirospaprika, só, bors, kömény

A hagymát megpucoljuk, és apró kockákra vágjuk. A paradicsomot lehéjjazzuk (a paradicsom egyik oldalán egy kereszetet vágunk a héjba majd forrásban lévő vízbe mártjuk pár percre, és így könnyebben lejön a héja). Kevés olajon megpirítjuk a hagymát. A paradicsomot és a paprikát apró kockákra vágjuk, és a megpirított hagymához adjuk. Sózzuk, borsozzuk és pirospaprikát szórunk rá. A húst közben 1 cm-es kockára vágjuk, és a paradicsomos pörököltalaphoz adjuk. A húst átpirítjuk, majd fedő alatt megpároljuk kb. 10-15 percig. Közben megpucoljuk a zöldséget és a krumplit. A zöldséget karikára vágjuk, a krumplit kockára és a pörköltalaphoz adjuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, ízlés szerint őrölt köménnyel ízesítjük és készre főzzük, hogy a zöldségek is átpuhuljanak.

Elkészítési idő: 60-70 perc

Nehézségi fok: Könnyű

Tápanyagtartalom (adagonként): 509 kcal; 19,3 g szénhidrát; 27,3 g fehérje; 35,6 g zsír

Goulash soup, as we make it

gulyasleves_1

The Hungarian kitchen itself equals among the rest of World with Goulash, there are a lot of people/country who would like to make a copy of it, but the Hungarian is the original one and of course the best. There are couple of versions from it, easy, a bit richer, with beans, fake (which is the vegetarian version) or the simple one. My favorite is my father’s bean goulash soup which I am about to share with you, but this simple goulash is quite a frequent guest on our kitchen table, with a simple pie or dessert it could be a nice but decent everyday or holiday menu.

Ingredients (for 4 person):

 • 500-600 g pork shoulder blade (according to an original recipe it says beef, but you cook it until eternity)
 • 1 medium onion
 • 2 medium tomatoes
 • half of a paprika (bell pepper)
 • 2 medium carrot
 • 1 medium white carrot
 • 4 medium size potatoes
 • red paprika powder, salt, pepper, cumin

Peel the onion, and chop it to small cubes. Peel the tomatoes (the easiest way to do that is to make a cross on its skin and place them into hot boiling water for a couple of seconds, then you can easily peel off the skin). On a small amount of oil stir the onion. Meanwhile cut the tomatoes and the bell pepper into cubes (5mmx5mm), and add it to the onion. Season it with salt, pepper and red paprika powder. Wash the meat and cut it the 1 cm cubes, and add it the the tomatoe-stew base. Roast the meat slightly, and simmer the meat for about 10-15 minutes while covering the pot. Peel the veggies and the potatoes. Cut the veggies into small rings and the potatoes into cubes, and add them into the stew base. Pour over that amount of water so it covers the whole, and according to your taste add some grounded cumin (approx. 1 coffee spoon will to for a start). Cook it until it is ready, so the meat and the veggies are soft.

Preparation time: 60-70 minutes

Difficulty: Easy

Nutrient content (per serving): 509 kcal; 19,3 g carbohydrate; 27,3 g protein; 35,6 g fat

2 Comments Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s