Vörösboros meleg rukkolasaláta/ Warm red wine rocket salad

Ez egy nagyon régen készült étel, de eddig még nem volt alkalmam feltenni. Még Jurassza Zsófi barátnőmmel fotóztuk 2015-ben ezt az ételt azóta is gyakran csinálom. A fotókért hálás köszönet neki, remélem idén bele tudunk majd sűríteni a programba egy újabb közös főzőcskézést. Igazából rájöttem, hogy a nagy karácsonyi zabálások után ez egy tökéletes évindító recept. Könnyű mégis laktató, finom és sok íztől egész ízorgia alakul ki a szájban. Pirítóssal vagy csak magában is fogyasztható. Az eredeti recept ha jól emlékszem Jamie Olivertől származik, kissé tovább egyszerűsítettem rajta és elérhetőbb alapanyagokat használtam fel hozzá, és nálunk ez most ilyen formában fogyasztjuk.

vorosboros_rukkolasalata_1

Hozzávalók (2 adag):

 • 1/2 csomag rukkolasaláta (kb. 100 g)
 • 5-6 szelet vékony császárszalonna vagy fekete erdei sonka (kb 50-70 g)
 • 1 marék dió (kb. 50 g)
 • 1 nagyobb  vagy 2 kisebb fej lilahagyma
 • 1 dl száraz vörösbor
 • só, bors
 • parmezán forgács

A diót apróra vágjuk és száraz serpenyőben megpirítjuk. A császárszalonnából vagy nagyon vékony szeleteket vágunk vagy már leszeletelve vesszük, ugyanerre a célra jó a fekete erdei sonka is. Elvághatjuk kisebb csíkokra és egy kevés zsiradékon megpirítjuk jó ropogósra. Közben megpucoljuk a lilahagymát majd cikkekre vágjuk. Amikor a szalonna megpirult akkor kivesszük a serpenyőből és félretesszük. A lilahagymát elkezdjük pirítani, majd a seprenyőbe beleöntjük a bort, és ízlés szerint megsózzuk, borsozzuk. Hagyjuk hogy egy kissé besűrűsödjön. A rukkolát megmossuk és megszárítjuk, vagy eredetileg is mosottat veszünk. Kiszedjük egy tálkába. Ráöntünk a még meleg lilahagymás – vörösboros mártásból, majd teszünk rá szalonna pörcöt, pirított diót és reszelt parmezánnal vagy permezánforgáccsal és frissen őrölt fekete borssal meghintve tálaljuk még melegen.

Elkészítési idő: 30 perc

Nehézségi fok: könnyű

Tápanyagtartalom (egy adag): 399,5 kcal; 13,6 g szénhidrát; 11,9 g fehérje; 30,5 g zsír

Warm red wine rocket salad

vorosboros_rukkolasalata_5

This is quite an old recipe, I did not had the opportunity to share it with you guys. We have done a photo shoot with my friend Zsófi Jurassza in 2015, since then I am doing this salad quite frequently. I am so grateful for these lovely photos, and hopefully we can squeeze into our time schedule a new shooting this year. I thought that after this huge amount of food which we usually eat in the holiday season this lovely heart warming salad would be a good and easy choice to start the new year with. It is light but still filling, and from the lot of different taste in the same bowl you are going to have a tasteorgy in your mouth. You can have a toast on the side, but also can eat it alone. If I am not mistaken I have seen the original recipe at Jamie Oliver’s, I have simplified it a bit more and changed some of the ingredients, and this is how we do it since then.

Ingredients (for 2 person):

 • 1/2 pack of rocket salad (approx. 100 g)
 • 5-6 thin slice of smoked bacon or prosciutto (approx. 50-70 g)
 • 1 handful walnuts (approx. 50 g)
 • 1 bigger or 2 smaller red onion
 • 1 dl dry red wine
 • salt, pepper
 • Parmesan flakes

Chop the walnuts into small pieces and in a dry pan roast them slightly. Remove the walnut from the pan add some oil and place the bacon into the pan slice by slice or you can cut it into smaller stripes. While the bacon is frying it has to be crispy, peel the red onions and cut them into wedges. When the bacon is done, remove it from the pan and place the red onion wedges into the oil and start to fry them slightly, pour over the red wine, season it with salt and pepper. Leave it to shimmer for a while so it becomes a more thicker season for our salad. Wash the rocket salad and dry it. Place it into a bowl, pour over the red onion – red wine sauce, add the walnuts, the bacon crisps and the Parmesan flakes, top it with some fresh grounded black pepper. Serve it when it is still warm.

Preparation time: 30 minutes

Difficulty: Super easy

Nutrient content (per portion): 399,5 kcal; 13,6 g carbohydrate; 11,9 g protein; 30,5 g fat

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s