Csokoládés pavlovatorta / Chocolate pavlova cake

Ha már úgyis ma van az ausztrálok napja (#australiaday), így megosztom veletek ezt az ételt. Már korábban is volt szó pavlova tortáról (ami az ausztrálok nemzeti tortája), de az csak sima volt ez pedig csokis, méghozzá nem a tejszín hanem az alap csokis. Szó szerint felhőhabosan csokis mennyország. Az eredeti receptet Nigella könyvében találtam ami Egész évben nyári ízekre hallgat. A könyvhöz nagyon akciósan egy Kuala Lumpur-i könyvvásáron jutottam hozzá nagyjából 1500 forintnak megfelelő áron, imádom azt a könyvvásárt kár, hogy súlykorlátozás van a repülőn :). Az eredeti recept málnát használ a tetején, de a fotón szederrel készült el, de egy korábbi karácsonyi vacsorához pedig a mostani szezonális gyümölcsöknek megfelelően grapefruit vagy ha így jobban tetszik grépfrúttal. No de nézzük a receptet:

Hozzávalók (8-10 személyre):

 • 6 tojásfehérje
 • 125 g cukor
 • 3 evőkanál holland kakaópor
 • csipet só
 • 1 teáskanál balzsamecet
 • 1/4 tábla étcsokoládé, apróra vágva
 • 5 dl tejszín
 • egy marék savanyú gyümölcs (én szedret szoktam használni, vagy az ágyas pálinka ágyas gyümölcsét a felnőtt verziónál :), de lehet grapefruit, málna, áfonya stb. )
 • illetve ha szeretnék akkor csokiforgács

Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Verjük fel a tojásfehérjéket amíg kemény habot nem kapunk, majd evőkanalanként adjuk hozzá a cukrot, és a csipet sót is amíg szép fényes habbá nem válik. Keverjük bele a balzsamecetet. Majd óvatosan adjuk hozzá és egy kanál segítségével keverjük bele az átszitált kakaót meg az apróra vágott csokoládét. Ugyanúgy mint a sima pavlovánál egy sütőpapírral kibélelt tepsiben a sütőpapírra rajzolunk egy kört – én a kör tortaformát szoktam hozzá használni. A kész masszát a  körbe halmozzuk és egyenletes vasatagságban a körben eloszlatjuk. Berakjuk a sütőbe, majd 1-2 perc elteltével levesszük a hőfokot 150 C°-ra és 60-75 percig sütjük. Akkor van kész amikor kívülről ropogós, viszont ha óvatosan megnyomjuk a tetejét akkor a belseje még puhább, olyan pillecukros állagú, de már átsült. Hagyjuk teljesen kihűlni a sütőben, akár egész éjszakára is bent hagyhatjuk. Majd tálalás előtt megmossuk vagy ha szükséges meghámozzuk a gyümölcsöt, félretesszük. Felverjük a tejszínhabot. A tortát megfordítva helyezzük a tortatálra, a tetejére halmozzuk a tejszínhabot, és megszórjuk a gyümölccsel és mehet is az asztalra.

Elkészítési idő: 30 perc + 60-75 perc sütés + hűlés

Nehézségi fok: könnyű

Tápanyagtartalom (egész adagra): 2249 kcal; 161,3 g szénhidrát; 38,3 g fehérje; 163,8 g zsír

Chocolate pavlova cake

Since it is #australiaday today, I share with you this lovely dessert. I have done pavlova cake before (this is the aussie’s national cake), but it was plain instead of this chocolate one, and not to mention that the base is chocolate. Take it word by word with is a cloudy, fluffy, chocolate heaven. I have found the original recipe at Nigella ‘Fresh‘ book. I got this book on a book fair in Kuala Lumpur a couple of years ago, and it was super cheap (less than 5 euro). I love that book fair. It is a shame to have weight control at the airport on the planes. 🙂 The original recipe use raspberries on the top, but on my pictures it has blackberries. I have done a version at Christmas eve two years ago and it had a winter seasonal fruit on top, grapefruits. But let’s see how it is done:

Ingredients (for 8-10 person):

 • 6 egg whites
 • 1 cup sugar
 • 3 tablespoon cacao powder
 • pinch of salt
 • 1 teaspoon of balsamic vinegar
 • 1/4 bar of dark chocolate, chopped
 • 5 dl whipped cream
 • a handful of sour fruit (I have used blackberries, but I have used the dried fruit soaked in pálinka in the adult version 🙂 but you can use grapefruit, raspberry, blueberries etc.)
 • and if you would like to have on the top some extra chocolate flake

Preheat the oven to 180 °C or 350 F°. Beat up the egg whites until you get a nice thick foam (so when you turn the bowl upside down it does not move a millimeter), then add the sugar tablespoon by tablespoon and also the pinch of salt, so you will get a nice shiny foam. Add the balsamic vinegar as well. And then carefully with a help of a spoon mix the egg whites with the sifted cocoa powder and the chopped dark chocolate. The same way as we did with the normal pavlova, on the baking paper – placed into the baking tray – draw up a circle, I usually use the cake from I have. Then pour the foam into the circle and spread it evenly within the circle. Place it into the oven, and after 1-2 minutes reduce the heat to 150 C°or 300 F° and bake it for 60-75 minutes. When it is ready it has to be crispy on the outside and marshmellowish on the inside. Leave it in the oven to cool down completely, even for the whole night. Before serving peel or wash the fruits which goes onto the top. Whisk the whipped cream. Place the meringue upside down onto a cake-stand, pour over the thick cream, spread it evenly, and place the fruits on top. Ready to be served.

Preparation time: 30 minutes + 60-75 minutes baking + cooling down

Difficulty: easy

Nutrient content (for the whole): 2249 kcal; 161,3 g carbohydrate; 38,3 g protein; 163,8 g fat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s