Szezonja van / In season

Idéntől szeretném önmagamat is egy kicsit megreformálni, abban a tekintetben, hogy a lehető tegtöbbször vagy esetleg mindig szezonális gyümölcsöt és zöldséget vegyek, és egyek. Ez azt jelenti, hogy nem eszek például cukkinit télen, kivéve, hogyha nyáron sok termett és lefagyasztottunk, ugyanez igaz a paradicsomra és a paprikára is. De honnan tudja az ember hogy minek mikor van szezonja. Ez egyszerű, vagy még dereng neki valami a múltból, amikor gyerek volt, vagy a nagyitól, vagy egy kertésszel/kertészkedésben jártas emberrel elbeszélget.

Így hamar rájövünk, hogy nagyon szép és jó dolog, hogy lehet kapni most is például brokkolit, vagy paprikát, de igazából az valószínű, hogy Marokkóból jön, azt mondjuk ne is vegyük górcső alá, hogy milyen kemikáliákkal vannak ezek az utaztatott zöldségek és gyümölcsök kezelve. No de akkor lássuk mik február zöldségei és gyümölcsei a kontinetális éghajlaton, vagyis Európa középső részén.

Zöldségek közül : répa, fehér répa vagy paszternák , zellergumó, cékla, burgonya, kelkáposzta, fejes káposzta, lilakáposzta, fekete retek, hagyma, száraz bab, karalábé, csicsóka, édesburgonya még esetleg a sütőtök és a kelbimbó

Gyümölcsök közül pedig : alma

No a többi, ami most kapható az nem szezonális, nem helyben termett, vagy fólia sátras, de akkor meg a sátor fűtését kell megfizetni.

Ezzel az új sorozattal, nemcsak bemutatom, hogy mik a szezonális ételek, hanem a hónapban felbukkanó receptek is szezonálisak lesznek.

Kész vagy arra, hogy szezonálisan vásárolj, főzz és egyél.

In season

I would like to get myself to eat and buy as many times as possible or always seasonal fruits and veggies. This means that I don’t eat zucchini in winter time, except if we had too much during summer and we have some in the freezer, same for the tomato and for the peppers. But how can you know that it is in season or not? This is simple, hopefully something comes up from the past memories, or ask your grandma, or speak with a farmer/ hobby gardener about it.

So after all this talk we are realizing that it is good to get broccoli nowadays, or pepper (nice bell peppers) but it is most likely to come from Morocco or even further, and not to mention all the chemicals they treat these veggies so they could be able to be transported from A to B. But then let’s see what are the seasonal fruits and veggies for middle Europe aka the continental climate.

Veggies : carrots, white carrot, celery root, beetroot, potato, kale, cabbage, red cabbage, black radish, onions, dried beans, kohlrabi, sweet potato and spanish potato, perhaps you can still find some butternut squash and brussels sprout

Fruits : apple

So the rest you can buy in the supermarket is not in season, or did not grow locally, or it grows under a foil tent, and then you have to pay for heating up that tent.

With this new series of post, I would not only like to show you what is in season, but I would also like to share seasonal recipes with you.

Are you ready to buy, cook and eat seasonally.

3 Comments Add yours

 1. Szia Anita 🙂 I’ve nominated you for the Blogger Recognition Award:
  https://polentaebaccala.com/2017/02/01/blogger-recognition-award/
  Participation is purely optional, but it’s a nice thing, so if you are interested please pop over to my blog to check out the rules.
  See you soon! 🙂

  Like

  1. Szia Grazi I have seen it and thank you very much 🙂 congrats for your recognition I love your blog 🙂 hope to see you soon 🙂

   Liked by 1 person

   1. Congrats to you too Anita 🙂 you’ve also been nominated! 😀

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s