Magdaléna avagy a spanyol muffin/Magdalénas or the Spanish muffin

Mivel egy fél évig volt szerencsém Spanyolországban élni, így az ottani kulinária eléggé belém ivódott. De még mielőtt ott éltem volna is elég gyakran látogattam a spanyol tengerpartokat. Egy ilyen látogatásnál találtunk egy ici pici kis pékséget Fuengirolában, ahová minden reggel elmentünk friss péksütiért. Isteni ekler fánkok és croissant-ok voltak, de az én és jó apám kedvence így is a magdalena lett. Ez a vaníliás zsíros piskóta azóta is a szívem csücske. Mivel apu már régóta rágta a fülünket anyuval, hogy ő utálja a muffint, amit sütök mert az szerinte ‘száraz’, bezzeg a magdaléna. Ó a magdaléna, hogy az milyen finom. Mivel ma is szóba került a hölgyemény, így úgy döntöttem, hogy latba vetem a spanyol tudásom és utána nézek, hogy hogy is készül, méghozzá csak is tradicionálisan a dolog. Nem tűnt túl ördögtől valónak, így elkészítettem. Megkóstoltuk (én sajna nem mert még mindig tartom a vegán diétát, de Apu magdalena tesztjén átment a dolog 🙂 ) és nagyon finom lett, az eredeti receptet én annyival kiegészíteném, hogy tennék bele még vaníliát, így az én verziómba már így lesz. Egy hétvégi reggelihez isteni. Finom házi készítésű lekvárral, mint a fotón is. Ez a narancs lekvár recept is hamarosan jön, mert ilyenkor egészen emberi áron lehet hozzájutni a narancshoz. Mivel nagyon könnyű így bárki elkészítheti és meglepheti vele a párját, egy lustálkodós ágyban elfogyasztott reggeli gyanánt.

Hozzávalók (12 darabhoz):

 • 3 tojás
 • 200 g liszt
 • 125 g cukor
 • 0,5 dl tej
 • 1 dl extra szűz oliva olaj
 • 8 g sütőpor
 • 1 csapott kávéskanál vanilia por vagy egy fél vanília rúd
 • 1 csipet só

A tojásokat felverjük, kanalanként hozzáadjuk folyamatos keverés mellett a cukrot. Beleöntjük a tejet és tovább verjük kézi mixerrel, szintén beleöntjük az olajat is. A csipet só és a vanília belekeverése után, beleszitáljuk a lisztet, majd a sütőpor kerül bele legvégül. Addig keverjük kézi mixerrel, amíg teljesen homogén nem lesz a massza. Lefedjük a tálat és 10 percre a hűtőbe tesszük. Ekkor bekapcsoljuk a sütőt 220°C-ra. Közben a muffinsütő fomát előkészítjük és kibéleljük kapszlikkal, vagy használhatunk szilikon sütőformát. Ha letelt a 10 perc kivesszük a masszát a hűtőből, egy kanál segítségével átkeverjük a masszát, és egyenlő arányban elosztjuk a formákban, max. 3/4-ig legyen egy-egy forma. Amikor a sütőbe betesszük azzal a mozdulattal vegyük le a hőfokot 200°C-ra és süssük 15 percig. Langyosan a legjobb.

Elkészítési idő: kb. 40 perc

Nehézségi fok: könnyű

Tápanyagtartalom (per darab): 193,3 kcal; 23,7 g szénhidrát; 3,8 g fehérje; 9,3 g zsír

Magdalena or the Spanish muffin

magdalenas_1

I was lucky enough to live in Spain for a half year so I was experienced the Spanish culinary so close and I have to admit that I adore it. But before I had lived there I had visited the Spanish beaches quite often. Once during our stay in Spain we have found a really tiny bakery in Fuengirola, where we have gone each and every morning during our stay. So lovely and delicious eclairs and croissants, but my father and I was more into the magdalenas. This is a kind of fatty sponge cake version, which is still have a little spot in my heart. While my father was bugging me and my mom, that he hates the muffins I bake, while he thinks it is ‘dry’ BUT the magdalenas. O those lovely magdalenas, which is so tasty. So it came up again tonight I was digging deep into the topic rehashing my knowledge in Spanish and I have checked it on the internet how it is done traditionally. Since it did not looked like something made by the devil (so it was not complicated) I have made a bunch. We have tried them (I have not since I am still on a vegan diet, but it went through the madgalena test of my father’s) it is really tasty, I would add one more thing into the recipe to put some extra vanilla into it, so in my version I am going to have it. It is perfect for a lazy weekend morning breakfast or brunch. With some home made jam like on the picture. And since it is really simple you can surprise your other half with it, as a part of a lazy breakfast in bed.

Ingredients (12 pieces):

 • 3 eggs
 • 200 g flour
 • 125 g sugar
 • 0,5 dl milk
 • 1 dl extra virgin olive oil
 • 8 g baking powder
 • 1 small coffee spoon of vanilla powder or a half vanilla bar
 • a pinch of salt

Use a hand mixer to whisk the eggs, and add the sugar spoon by spoon while you are still whisking. Pour the milk into it, and afterwards the olive oil. Add the pinch of salt, and the vanilla while beating the mixture continuously. Riddle the flour into the egg mixture, and finally add the baking powder. Mix it with the hand mixer until the dough is not smooth enough. Cover the bowl and place it into the fridge for 10 minutes. Turn on the oven to  220°C or 428 °F. Prepare the muffin/cupcake baking tray and place the paper cups into the form or use a silicone baking form. (traditionally they use paper cups) If the 10 minutes has passed, take out the dough and with a help of a spoon gently blend the mixture, and portion it evenly in the forms, be careful to only fill them to 3/4 at max. When you put them into the oven reduce the heat immediately to 200°C or 392 °F and bake them for 15 minutes. Best way to eat them while they are still warm.

Preparation time:  approx. 40 minutes

Difficulty: easy

Nutrient content (per pieces): 193,3 kcal; 23,7 g carbohydrate; 3,8 g protein; 9,3 g fat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s