Fánk / Donut

Még egy hétig farsangi időszak van, így alkalmas a fánk sütés. No de honnan ered az, hogy ilyenkor fánkot illik enni? A farsangot a mulatozás, lakomák, vidámság, életöröm, szórakozás, bolondozás, tánc, bálok jellemzik, azaz az önfeledt ünneplés a húsvéti böjt előtt. A gazdag lakomákkal a természetet kívánták bőségre ösztönözni. A legismertebb farsangi népszokások az asszonyfarsang, alakos játékok, farsangi jelmezek, köszöntők, farsangtemetés. Farsanghoz kötődik egyik legérdekesebb népszokásunk, a mohácsi busójárás is. Az ételek közül Magyarországon tipikusan a húsételek (disznóvágások), kocsonya (hamarosan recepttel), káposzta (hamarosan ez is jön) és a farsangi fánk (ezt pedig most nézzük meg) terjedtek el. A farsang utolsó napja húshagyó kedd, és a másnap, hamvazó szerda, már a nagyböjt első napja. A farsangi időszak legjellegzetesebb édessége és egyben étele a farsangi fánk. Farsangkor fánkot kell enni, és illik házilag is készíteni! Magyarországon a fánksütés a Dunántúlról terjedt el és leginkább a 19. századtól, de már 1603-ban említést tesznek, hogy gróf Thurzó Szaniszló galgóci várában egy lakomán – hetedik fogásként – már fánkot szolgáltak fel. A fánk alapesetben élesztős, édes kelt tészta, amelyet bő olajban kisütünk, és a tökéletes eredmény érdekében baracklevárral töltünk. Természetesen a különböző nemzetek is van saját fánkja, fánk megfelelője is megtalálható, így a német Berliner Krapfen, az amerikai donut, a francia beignet, vagy az olasz chiacchiere(nem igazán fánk, de mivel farsangi édesség és olajban kell kisütni így szerintem belefér). A legismertebb farsangi fánk a szalagos fánk, amely nevét a barna fánkon körbefutó, a fánk tökéletességét jelző fehér csíkról kapja. Ahhoz, hogy ez a szalag és a fánk is tökéletes legyen, bizony kell némi rutin, és néhány fortély, például: kiváló és szobahőmérsékletű alapanyagok, a megfelelő fánk méret, bőséges és kellő hőmérsékletű olaj, stb. A farsangi szalagos fánk általában vizespohár nagyságú, aranybarna színű, gömbölyded. Szintén ismert még a csöröge, vagy forgácsfánk, és a rózsafánk, ezek elkészítése némileg egyszerűbb, de szintén olajban történő sütést igényelnek. Anyu nagyon sok évvel ezelőtt beszerzett egy tupperware kelesztőtálat és azt használjuk a legtöbb kelesztett tészta készítéséhez. A nagyon jó dolog hogy anno egy receptgyűjteményt is kaptunk a tálhoz. Ez a recept is onnan való. Alapszabályok a tálhoz, hogy mindig adott sorrendben tegyük bele az alapanyagokat, és lezárás előtt az edény szélét mindig tiszítsuk meg. Ha nem lenne ilyen edényünk akkor se csüggedjünk, ilyen esetben egy tiszta konyharuhával fedjük le az edényt.

donut

Hozzávalók (nagyjából 25 darabhoz):

kovászhoz:

 • csipet cukor
 • 50 g élesztő
 • 1 evőkanál liszt
 • 1 dl langyos tej

a tésztához:

 • 4 tojás sárgája
 • 1 evőkanál cukor
 • csipet só
 • 700 g liszt
 • 4 dl langyos tej
 • 2 evőkanál olaj

A tálban összekeverjük a kovász hozzávalóit, és 5 percig lezárva meleg helyen hagyjuk, hogy összeérjenek. Hozzáadjuk és eldolgozzuk egyenként a hozzávalókat az olaj kivételével. Amikor már a tészta összeállt akkor adjuk hozzá az olajat. Megkelesztjük, majd átdolgozzuk a tésztát és újra kelesztjük. A megkelt tésztát olajos gyúrólapra helyezzük és félbehajtjuk. Olajos kézzel 2 cm vastagságúra húzzuk, majd egy kör alakú szaggató vagy egy poház segítségével kiszaggatjuk és bő, forró olajban kisütjük. Csak 2-3 darabot süssünk egyszerre, különben az olaj hőmérséklete lecsökken. Az első oldal sütésekor használjunk fedőt, és takarjuk le őket.

Elkészítési idő: kb. 1 óra

Nehézségi fok: közepes

Tápanyagtartalom (per darab): 143,3 kcal; 24,6 g szénhidrát; 5,5 g fehérje; 2,4 g zsír

Donuts

fank_1

We are still in the carnival season for a week, so it is appropriate to fry some donuts. But where is it comes from to eat donuts at the carnival season? Carnival season is about razzle-dazzle, feasts, joy, happiness, making fun, fooling, dance, and balls, so it is about carefree celebration before the fast before Easter. With the large feast they wanted to force the mother nature to enrich the following year harvest. The most well know Hungarian folk traditions are the wife-carnival, the masque plays, the costume for the carnivals, the greetings and the carnival funeral. Our most weird folk traditions we have is the Busójárás in Mohács (people wear scary masks to scare the winter away). Among the foods in this season we eat mainly meat (for instance we cut pigs in this season), we do a jelly from pork (I am about to post this as well soon), cabbage foods (also coming), and carnival donuts (this is what I am about to share). The last day of the carnival season is Pancake or Shrove Tuesday, and following day Ash Wednesday is the first day of the fast for Easter. The most well know dessert of the carnival season is the donuts. You must eat donuts during carnival season, and it is a thing to do it at home. Frying donuts in Hungary comes from the western part of the country, from Transdanubia and it was widely done only at the 19. century, although there was a note in 1603, where it was told that count Szaniszló Thúrzó’s castle in Galgóc on a feast the seventh course was donuts. In most cases donuts is a raised dough with yeast, sweet, and it is fried in huge amount of oil, and to make it more perfect we fill it with peach jam. Naturally most of the countries has their own version of it, like the German is Berliner Krapfen, the American donuts, the French beignet, or the Italian chiacchiere (it is not really a donuts but it is eaten in the carnival season). The most well know carnival donuts is the ribbon donuts, which has a white circle in the middle of the donuts showing the perfection of the donuts. To get that white circle and to have the perfect donuts you need to have a bit of routine, such as: perfect and room temperature ingredients, perfect sized donuts, plenty and adequate temperature oil etc. The carnival ribbon donuts has a size of a water glass, golden brown color and a round shape. There are other types of donuts for this season like twisted carnival donuts, and the rose donuts, these are a bit easier to make, but they are also fried ones.  My mom has bought a Tupperware bowl specially for raised dough. It is such a huge help, and we have received back then a recipe collection. This recipe comes from there as well. Main rules for this bowl, put the ingredients as per written in the recipe into the bowl, always clean the edge of the bowl before closing it. If you don’t have a bowl like this don’t be sad, use a normal bowl, it may take a bit more time, but if you leave it to rest just cover it with a clean kitchen cloth.

Ingredients (approx. for 25 pieces):

for the sourdough:

 • a pinch of sugar
 • 50 g yeast
 • 1 tablespoon of flour
 • 1 dl warm milk

for the dough:

 • 4 egg yolk
 • 1 tablespoon sugar
 • pinch of salt
 • 700 g flour
 • 4 dl warm milk
 • 2 tablespoon sunflower oil

Mix all the ingredients of the sourdough, and leave it to do its thing on a warm place for about 5 minutes. Then add the ingredients one by one except the oil  and knead the dough with each. When the dough sticks together add the oil. Leave it to leaven. Then knead it again and leave it to leaven again. Afterwards take the dough to an oily surface and fold it half. With an oily hand strech it out to get a 2 cm or an inch thick dough. With a help of a circle cookie cutter or a water glass cut the dough out and fry it in large amount of hot oil. Fry only 2-3 piece at a time, while if you fry more the temperature of the oil will drop. When you fry the first side use the top of the pan to cover it, then remove the cover and roll it over and fry the other half.

Preparation time: approx. 1 hour

Difficulty: medium

Nutrient content (per piece): 143,3 kcal; 24,6 g carbohydrate; 5,5 g protein; 2,4 g fat

Save

3 Comments Add yours

 1. Nice, and thanks for the tag 🙂

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s