2 fontos kihívás – Édesburgonyás-csicseriborsós burger / 2 £ challenge – Sweet potato-chickpea burger

A csodás Rachel hívta fel a figyelmem erre a programra, ő írja a Healthy&psyched blogot. A program pedig nem más, mint az, hogy felhívja a figyelmet arra hogy két angol fontba kerül etetni és öltöztetni egy gyereket Zambiában, jól olvastad két azaz kettő fontba, az mai árfolyamon 727 forint. A program neve ‘£2 challenge’. Ha jobban belegondolok és te is belegondolsz ez a pénz nem fedezné az ebédedet, hogyha a belvárosban elmész valahova egy napi menüre. De lassan a cappuccinod is többe kerül a kedvenc kávézódban. Annyira megtetszett az ötlet, hogyha sikerül kihoznom a napi étel adagom ebből a 727 forintból azaz a 2 fontból akkor a Voucherbox.co.uk 50 fontot adományoz a Zamcog jótékonysági szervezet segítségével a Zambiai Shitima Iskolának, ahol a helyi hátrányos helyzetű gyermekeket lehet oktatni egy jobb és szebb jövő érdekében. Azt hiszem ez eléggé jó ügy ahhoz, hogy megpróbálkozzak a most még lehetetlennek tűnő feladattal. Mivel ez megint egy hosszabb bejegyzés így részletekben lesz lefordítva.

The amazing Rachel has waken my attention to this program, she writes the Healthy&psyched blog. The program is about to wake up the awareness to feeding and clothing a child in Zambia cost only 2 pounds (727 hungarian forint later HUF), you have read it correctly two pounds. The program called the ‘£2 challenge’. If I think it through, and if you think it through as well, if you just have a daily menu at one of the restaurants or street food tracks in the center of the city you cost way much more money than this amount. And I have to admit that sooner our favorite cappuccino will cost or already does more than this amount. I fell in love with this idea, because if I can make my food for a day from 727 HUF so 2 GBP then Voucherbox.co.uk will donate 50 GBP through Zamcog to help to develop the school of Shitima in Zambia, where they educate the local kids who are in need to offer them a better and brighter future. I think it is such a good cause, so I try to do my best, while right now I think it is impossible. Since it will be a longer post I will translate it by parts.

Reggeli – kakaós zabpehely

Nagyon sokszor csinálok reggelire zabpelyhet. 4 evőkanál zabpelyhet felöntök annyi vízzel, hogy ellepje, majd egy percre berakom a mikróba. Kivéve keverek hozzá egy teáskanál cukrozatlan kakaót és 1 teáskanál mézet. Összekeverem és kész is a csokis reggeli finomság, ami délig biztos eltelít.

Zabpehely 16 HUF = 4,4 p (Nordwaldtaller a Lidl-ből)

Kakaó 6,6 HUF = 1,8 p (Duel zsírszegény kakaó a Tesco-ból)

Méz 7,5 HUF = 2 p (Virágméz piac)

Reggeli összesen: 30,1 HUF = 8,2 p

Tízórai – 1 db alma

Egy kis alma ha mégis megéheznék ebéd előtt.

Tízórai összesen: 40 HUF = 10,9 p (piac)

Breakfast – Cacao oats

I eat oats for breakfast quite often. I have put 4 tablespoon oats into a bowl, pour over anough water so it covers it completely. I put it into the microwave for a minute. After taking it out, I add 1 teaspoon of cacao powder (without sugar) and 1 teaspoon of honey. Mix it and it is ready to be eaten, it always makes me full until noon.

Oats 16 HUF = 4,4 p (Nordwaldtaller from Lidl)

Cacaó 6,6 HUF = 1,8 p (Duel reduced fat cacao from Tesco)

Honey 7,5 HUF = 2 p (flower honey from the local market)

Breakfast all together: 30,1 HUF = 8,2 p

Snack – 1 apple

A little apple if I got hungry before lunch.

Snack together: 40 HUF = 10,9 p (local market)

Ebéd – Édesburgonyás-csicseriborsós burger

sweet_potato_burger

Ezt házilag készítettem. Fejenként két pogácsát ettünk meg, így a pénzbeli dolgokat ez alapján számolom majd, de előbb a recept.

Hozzávalók (8 pogácsához):

 • 500 g édesburgonya
 • 1 doboz csicseriborsó
 • 2-3 szál bazsalikom
 • 2 gerezd fokhagyma
 • 2 evőkanál tápiókaliszt
 • só, bors, pirospapika

Az édesburgonyát meghámozzuk, és kockákra vágjuk. Tepsibe tesszük, megszórjuk 1 teáskanál pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk. Megolajozzuk, és összeforgatjuk. Alufóliával lefedve 20-25 percig sütjük 200 °C-on. Amikor megsült, kivesszük, tálba tesszük, hozzáadjuk a lecsöpögtetett csicseriborsót, a zúzott fokhagymát, a bazsalikomot, ízesítjük sóval és borssal, és egy kézi turmix segítségével összedolgozzuk. Hozzákeverjük a 2 evőkanál tápióka lisztet. Kiolajozzunk egy tepsit, tenyérnyi nagyságú pogácsákat formálunk belőle, és a még mindig forró sütőben kisütjük. 10 perc elteltével megfordítjuk és még 10 percig sütjük.

Amikor kész. A magos zsömlét félbevágjuk, megkenjük egy fél kanál mustárral, teszünk rá egy pogácsát, 2 -3 közepes méretű slátalevelet, vagy zacskós saláta mixből egy fél maréknyit, egy fél felszeletelt paradicsomot, és vékony csíkokra vágott csemege uborkát, vagy ezt helyettesítve savanyú káposztát. Rárakjuk a zsömle másik felét és már fogyasztható is.

Elkészítési idő: kb. 1 óra

Nehézségi fok: közepes

Tápanyagtartalom (per darab): 284,9 kcal; 58,2 g szénhidrát; 9,3 g fehérje; 3,4 g zsír

8 húspogácsa ára:

 • Édesburgonya – 415 HUF = 1,1 £ (Tesco)
 • Csicseriborsó – 299 HUF = 82 p (Tesco)
 • Friss bazsalikom (akciós volt) – 125 HUF = 34 p (Tesco)
 • Fokhagyma – 10 HUF = 2,7 p (Tesco)
 • Tápióka liszt – 35 HUF = 9,6 p (Biobolt)

Édesburgonya pogácsa ára: 884 HUF = 2 £ 38,3 p 8 db-ra abból kettőnek az ára 221 HUF = 59,6 p

 • 2 db magos zsömle – 90 HUF = 25 p (Tesco)
 • 1 paradicsom – 30 HUF = 8,2 p (Tesco)
 • salátamix – 50 HUF = 13,7 p (Tesco)
 • Csemege uborka – 50 HUF = 13,7 p (Tesco)

Édesburgonyás burger összesen: 441 HUF = 1 £ 20,3 p

Már ettünk egy iszonyatosan finom burgert, és egy tápláló reggelit, tízórait és még mindig csak nagyjából 500 forintot (1,5 £) költöttünk. No most mondja nekem valaki, hogy nem éri meg otthon elkészíteni a kaját.

Lunch – Sweet potato – chickpea burger 

I have done it on my own. We have eat 2 of these burgers, so I will count to cost according, but first the recipe.

Ingredients ( for 8 patty):

 • 500 g Spanish potato or sweet potato (2 smaller one)
 • 1 can of chickpeas
 • 2-3 fresh basil tige (6-10 leaves)
 • 2 clove of garlic
 • 2 tablespoon tapioca flour
 • salt, pepper, red paprika powder

Peel the sweet potato, and cut it to cubes. Put them into a baking tray, season it with salt, pepper and a teaspoon of red paprika powder. Cover it with tinfoil and bake it for 20-25 minutes on 200 °C or 392 F°. When it is baked, we take it out, put it into a bowl, add the drained chickpeas, the crashed garlic, the basil leaves, season it with salt and pepper and blend it with a blender. Add the tapioca flour. Pour some oil into the baking tray, form patties from the mixture approximately the size of your palm, and place it into the hot oven. After 10 minutes turn it over, and bake it for an additional 10 minutes more.

When the patty is done. Cut the bun into half, spread a half teaspoon of mustard onto it, place a patty onto it, then comes some fresh lettuce leaves 2-3 or a half handful of the ready to serve salad mixture, slice up a half tomatoe and some pickles (I have used gherkin originally, but on the picture you can see sour cabbage), place it on the top, and place the other half of the bun, ready to be served.

Preparation time: approx. 1 hour

Difficulty: medium

Nutrient content (per pieces): 284,9 kcal; 58,2 g carbohydrate; 9,3 g protein; 3,4 g fat

The cost of the 8 patty:

 • Sweet potato – 415 HUF = 1,1 £ (Tesco)
 • Chickpea – 299 HUF = 82 p (Tesco)
 • Fresh basil (it was on sale) – 125 HUF = 34 p (Tesco)
 • Garlic – 10 HUF = 2,7 p (Tesco)
 • Tapioca flour – 35 HUF = 9,6 p (biomarket)

Sweetpotato patty’s price: 884 HUF = 2 £ 38,3 p for 8 piece I ate 2 so 221 HUF = 59,6 p

 • 2 piece of whole grain bun – 90 HUF = 25 p (Tesco)
 • 1 tomato – 30 HUF = 8,2 p (Tesco)
 • A handful of fresh salad mix or lettuce – 50 HUF = 13,7 p (Tesco)
 • Pickles – 50 HUF = 13,7 p (Tesco)

The sweet potato burger all together: 441 HUF = 1 £ 20,3 p

I have eaten a delicious burger actually 2, a filling breakfast, a snack and they all together cost around 500 forints (1,5 £). So I would not believe anyone who says it does not worth to make your food at home.

edesburgonya_csicseriborso-burger

Uzsonna – 1 szelet étcsokis málnás cerbona szelet

Uzsonna összesen: 89 HUF = 24,4 p (DM)

Vacsora – Zsemlés tojás (receptet itt találod)

 • Zsemle – 15 HUF = 4,1 p (Tesco)
 • Margarin – 14 HUF = 3,8 p (Auchan)
 • Tojás – 28 HUF = 7,6 p (piac)
 • Sajt szelet – 20 HUF = 5,5 p (Tesco)
 • Sonka szelet – 25 HUF = 6,9 p (Tesco)

Vacsora összesen: 102 HUF = 27,9 p

 

Napi költés összesen: 702,1 HUF = 1 £ 92 p

 

Hát első blikkre nem gondoltam volna hogy ez lehetséges lesz, de láss csodát. És még olyan flancos dolgok is voltak benne mint édesburgonya, meg nasi. Szóval érdekes kísérlet az az egy biztos.

Még van pár nap február végéig, aki blogol és kedvet kapott a dologhoz hát hajrá. Próbálja ki ki tudja-e hozni a napi étkezést 2 fontból.

Afternoon snack – 1 granola bar (dark chocolate+raspberry) from Cerbona

Snack together: 89 HUF = 24,4 p (DM)

Dinner – Egg in a bun (recipe can be found here)

 • Bun – 15 HUF = 4,1 p (Tesco)
 • Butter – 14 HUF = 3,8 p (Auchan)
 • Egg – 28 HUF = 7,6 p (local farmer’s market)
 • Slice of cheese – 20 HUF = 5,5 p (Tesco)
 • Slice of ham – 25 HUF = 6,9 p (Tesco)

Dinner together: 102 HUF = 27,9 p

 

The cost for today all together: 702,1 HUF = 1 £ 92 p

Of the first sight I did not thought I can make it, but here it is. I was even able to eat some ‘fancy’ things such as sweet potato, and snacks. I have to admit it was quite an interesting experience.

There are a couple of days still left over from February, so if you write a blog and you would like to try out your self in this challenge then go on. Try if you can make it to eat for a day from less than 2 pounds.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s