We have local market every Sunday. And now you can get fresh peas on the market for quite a reasonable price. So today we have done this delicious soup. I know you can handle frozen peas more easily, but cleaning I mean unfold the green peas brings back childhood memories with my cousins. We have done it for our granny to help her out with the lunch, and obviously we have eaten a couple of pieces. So the fresh peas can go into a hen bouillon, veggie soup, or my new favorite is this one. I have found the recipe in a BBC Good Food magazine, For me the half bunch of mint is a bit too much, but as you wish, I prefer to taste it before serving it, and you can still add some more then.
Ingredients:
- 1/2 bunch of spring onion
- 2 smaller potato
- 7,5 dl veggie stock ( or mix a veggie stock cube in hot water)
- 400 g peas (unfolded freshly or frozen one)
- 5-6 bigger leaves of fresh mint
Peel and wash the spring onion and the potato. Slice up the onion and cut the potato to cubes. Heat up a small amount of oil in a pan, and stir the spring onion and the potatoes for a couple of minutes. Pour over the veggie stock, and cook the potatoes, which would take around 10 minutes approximately. Add the peas, and bring the soup to boil again and cook it for 3-5 minutes. Close the stove add the fresh mint leaves, Which you have washed before, and blend the whole thing together. Until it cools down a bit, you can prepare a crispy bread cubes onto the top. Slice up the bread and cut it into small cubes, heat a small amount of oil in a frying pan and add the bread cubes, stir them until they become golden brown and crispy, you have to move them constantly otherwise they will burn.
Preparation time: 30 minutes
Difficulty: Easy
Nutrient content: 173,8 kcal; 23,5 g carbohydrate; 23,6 g protein; 5,5 g fat
Mentás – zöldborsókrémleves
Nálunk minden vasárnap piac van. És mostmár lehet emberi áron zöldborsót kapni. Így ma ezt a finomságot készítettük el. Tudom, hogy a fagyasztott zöldborsót sokkal egyszerűbb kezelni, de nekem a gyerekkoromat juttatja eszembe, amikor unokatesókkal borsót fejtettünk az ebédhez. Közben pedig csemegéztünk belőle. Szóval a friss borsó mehet a húslevesbe, zöldséglevesbe de nekem most ez az új kedvencem. Egy pár éve a BBC Good Food magazinjában találtuk, nekem kicsit sok benne a 1/2 csokor menta amit ír, de ízlések és pofonok, érdemes tálalás előtt megkóstolni és ha kell akkor még tenni bele.
Hozzávalók:
- 1/2 csokor újhagyma
- 2 kisebb burgonya
- 7,5 dl zöldségleves lé (vagy leveskockát feloldani forró vízben)
- 400 g zöldborsó (frissen fejtett vagy fagyasztott)
- 5-6 nagyobb levél menta
Az újhagymát megtisztítjuk, megmossuk felkarikázzuk. A burgonyát meghámozzuk és felkockázzuk. Kevés olajat hevítünk egy lábasban, beletesszük az újhagymát és a krumplit és pár percig pirítjuk. Majd felöntjük az alaplével. A krumplit kb. 10 perc alatt megfőzzük, majd beleöntjük a zöldborsót és összeforraljuk. Mág 3-5 percig főzzük. Lehúzzuk a tűzről és a mentaleveleket hozzáadva összeturmixoljuk. Amíg egy picit hűl a leveshez készítünk egy kis levesbetétet. Pár szelet kenyeret felkockázunk, és nagyon levés zsiradékon állandó kevergetés mellett megpirítjuk.
Elkészítési idő: 30 perc
Nehéségi fok: Nagyon könnyű
Tápanyagtartalom: 173,8 kcal; 23,5 g szénhidrát; 23,6 g fehérje; 5,5 g zsír
Szia! Jelöltem a Blogodat a One Lovely Blog Award-ra. Legyen szép napod!
https://holywhisk.wordpress.com/2017/06/21/one-lovely-blog-award/
LikeLiked by 1 person
Nagyon szepen koszonom 🙂
LikeLiked by 1 person
I have never tried Hungarian cuisine, your recipes look delicious. I will have to give these a go. Thank you 🙂
https://amindfultravellerblog.wordpress.com/
LikeLiked by 1 person
Thank you 🙂 let me know when you try some 🙂
LikeLiked by 1 person
Sure will. 😊
LikeLiked by 1 person