Sometimes on the local cooking TV I watch Paul Hollywood‘s Everyday bread series. The English gentleman makes bread, the last time I saw he was making Irish soda bread, which caught my attention as it looked damn simple. Last weekend my friend Safi and her family came to visit us, and as she is doing an insulin resistance diet (IR diet- in which she only takes 160 g of carbs a day), and I couldn’t buy a bread in the bakery which has at least 60% of whole grain flour, so as i reached home I was so panicking I started to search for a recipe which can be baked at the moment. So I started to search in one of the local cooking magazine’s special editions for bread, in that magazine one of the writers Kriszta Vrábel shares Ir compatible recipes, and she had one bread which looked quite similar to the one mentioned above. I have changed slightly the recipe but at the end it was ok, actually it was good even my father told me so 🙂 which is a big thing, he hates almost anything which is healthy 😛 Going to make it in not only IR compatible way as well. If you don’t have any bread at home, with this recipe you can make a couple of buns within 40 minutes.
Ingredients (for 4 buns):
- 150 g whole grain rye flour
- 75 g flour (I have used plain all-purpose flour)
- 0,5 coffee spoon salt
- 1 coffee spoon of cooking soda
- 2 dl kefir or plain yogurt (this amount is almost 2 small cups)
Preheat the oven to 200 °C or 392 °F. Mix the dry ingredients, then add the kefir. You can use your hands to make the done, but the dough is quite sticky, so you can use the hand mixer. the main point is to get the dough together, don’t start to knead it. Then with a floury hand make four buns from the dough, and place them in the baking tray covered with a baking paper, put some extra flour on the top and cut a cross into the top. The buns will double or triple their size while baking. Bake them for about 25 minutes.
Preparation time: 10 minutes + 25 minutes for baking
Difficulty: Easy
Nutrient content (per pieces): 218,4 kcal; 39,4 g carbohydrate; 7,7 g protein; 3,1 g fat
Szódás-teljes kiőrlésű bucik
Néha a helyi főzős csatornán megy egy Paul Hollywood műsor (Paul Hollywood mindennapi kenyere). Az angol úriember műsorában a múltkor – na jó – jóóó múltkor láttam az egyik műsorban egy ír szódás kenyér receptet, ami nagyon megfogott mert írtó egyszerűnek tűnt. Múlt hétvégén jöttek hozzánk Safi barátnőmék, és mivel ő IR diétát tart és a pékségben nem tudták megmondani, hogy melyik kenyér tartalmaz legalább 60%-ban teljes kiőrlésű lisztet, így amikor hazaéértem kétségbeesve kezdtem kenyér receptek után kutatni. A tavalyi évben megjelent egy Nők lapja konyha különszáma amiben kenyérsütésre hívták fel az olvasókat, és Vrábel Kriszta mindig oszt meg Ir kompatibilis recepteket, így az egyik receptjét ami nagyon hasonlít a fent említett ír szódás kenyérre készítettem el. Kissé változtattam rajta, de a végeredmény jó lett, sőt egész jó még apukámnak is ízlett ami nagy szó mert ő nem igazán híve az egészséges táplálkozásnak. El fogom készíteni nemcsak IR kompatibilisen is. Ha nincs otthon kenyér akkor ezzel a recpettel nagyjából 40 perc alatt ki tudunk sütni egy pár bucit.
Hozzávalók (4 bucihoz):
- 150 g teljes kiőrlésű rozsliszt
- 75 g liszt (sima búza finomlisztet használtam)
- 0,5 kávéskanál só
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 2 dl kefír vagy natúr joghurt (ez majdnem 2 kis pohár)
Előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra. A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd hozzáadjuk a kefírt. Kézzel is összedolgozhatjuk, de eléggé ragadós a tészta, így a kézimixer dagasztó pálcájával is dolgozhatunk, a lényeg hogy csak állítsuk össze a tésztát és ne dagasszuk. Majd lisztezett kézzel négy felé vesszük, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük liszttel megszórjuk, és keresztet vágunk a tetejére. Sütés közben nagyjából a két – háromszoros méretre fognak nőni. Körülbelül 25 perc alatt készre sütjük.
Elkészítési idő: 10 perc + 25 perc sütés
Nehézségi fok: Könnyű
Tápanyag tartalom (per darab): 218,4 kcal; 39,4 g szénhidrát; 7,7 g fehérje; 3,1 g zsír
Your father 😀 I like him 😀
LikeLiked by 1 person
He is the coolest father a girl can wish for 🙂
LikeLiked by 1 person
Hasonlót próbáltam már én is, elsőre még nem sikerült. Ott azt javasolták, hogy kefír helyett inkább írót használjak. Azzal próbáltad már?
LikeLiked by 1 person
Nem mivel nem igazán eszem tejterméket és ezt iziben kellett összehoznom így az írón nem is gondolkodtam 😜
LikeLike
amugy Paul Hollywood is írót használ 🙂
LikeLike