Pressed cookies / Kinyomós süti

Magyarul

We have a Marcato type of cookie press. It is quite strange to call it a cookie press, but that’s what it is called. Actually you put the cookie dough into the tube and then press it out, and you will get the shape you want, depends on the end grille. With this cookie press you can do really yummy cookies, you can eat next to your morning coffee. It will ends up as a dry cookie, with a really simple dough, you will need some masculine help, as it is quite hard to press it out, but worth the try. If you don’t know what to give for Christmas for your loved one, and you like cookies, this is a prefect present, especially because you will do the cookies together. 🙂

According to Google this is how a Marcato cookie press looks like / Google szerint így néz ki a Marcato sütinyomó

Ingredients (approx. 40 pieces):

Vanilla taste cookies:

  • 350 g flour
  • 200 g butter
  • 1 egg (this can be skipped)
  • 80 g xylitol
  • 2 packs of vanilla sugar
  • 1/2 teaspoon of baking powder
  • lemon juice (the amount that you get a nice smooth dough)

Cacao cookies:

  • 80 g xylitol
  • 2 egg yolks
  • 280 g butter
  • 40 g cacao powder
  • 450 g flour
  • 70 g grated walnut
  • 1 pack of vanilla sugar

Preheat the oven to 180 °C or 350 °F. Spread some butter in the baking trays. Mix the ingredients separately to the vanilla ones and for the cacao ones. For the cacao ones it is better to mix the xylitol, the egg yolks, the butter and the cacao together, then add the flour, the walnut and the vanilla sugar. Knead both dough until they are smooth. Fill the cookie press with the dough, choose the form onto the bottom, screw on the top of the cookie press, and press the cookies into the baking tray. Bake the cookies for 15-20 minutes in the hot oven.

Preparation time: 30 minutes + 2 x 15-20 minutes baking

Difficulty: Easy

~ ~ ~ ~ ~

Kinyomós linzer

kinyomós_süti

Van egy Marcato márkájú sütemény kinyomónk. Ezt nem tudom szebben megfogalmazni, mármint a süti kinyomót, mint olyat. Józan paraszti ésszel megvallva olyan elven működik mint a hurkatöltő, vagyis bele rakod a tésztát majd kinyomod, ami felvesz egy formát. Végülis teljesen ugyanaz. 🙂 Nos ezzel a sütemény kinyomó szerkezettel isteni finom sütiket lehet csinálni kávé mellé. Száraz linzer típusú sütiket kapsz eredményül, a tészta nagyon egyszerű, habár a kinyomáshoz kell némi muszkli, de megéri a szenvedést. Hogyha nem tudod mivel lepd meg a párodat karácsonyra és szeretitek az aprósütiket, akkor ez egy jó kis ajándék főleg azért mert ezt biztos hogy együtt fogjátok használni. 🙂

Hozzávalók (kb. 40 darabhoz):

Vaníliás ízű:

  • 350 g liszt
  • 200 g margarin
  • 1 tojás (ez el is hagyható)
  • 80 g xilit
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 teáskanálnyi sütőpor
  • citromlé

Kakaós:

  • 80 g xilit
  • 2 tojás sárgája
  • 280 g margarin
  • 40 g kakaó
  • 450 g liszt
  • 70 g darált dió
  • 1 zacskó vaníliás cukor

Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra. Külön összegyúrjuk a vaníliás és a kakaós tésztát. A kakaósnál jobban járunk, hogyha a xilitet, a tojás sárgáját, a margarint és a kakaót összekeverjük és csak utána adjuk hozzá a lisztet, a diót és a vaníliás cukrot. Sima tésztát gyúrjunk belőlük. Majd betöltjük a csőbe a masszát, kiválasztjuk a forma aljára a mintát, és rácsavarjuk a tetejét a kinyomónak, majd kivajazott tepsibe nyomjuk a sütiket. A forró sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.

Elkészítési idő: 30 perc + 2 x 15-20 perc sütés

Nehézségi fok: Könnyű

3 Comments Add yours

  1. marymtf says:

    Don’t think I’ll ever get a cookie press, Ana, but maybe I’ll try the recipes and use my hands to mould them or cookie cutters.

    Liked by 1 person

    1. Could do 🙂 in that case you might one get a bit thicker dough so you could roll it out and cut it with a cookie cutter 🙂 but soon I will share another recipe which you can make without the cookie press but almost the same taste 🙂

      Liked by 1 person

Leave a reply to Ana y la passion Cancel reply