Onion-bacon quiche / Hagymás-szalonnás pite

Magyarul

This is a perfect guest waiting recipe. Since you can do the base dough and the filling before and you only have to put it into the oven to bake it and it is ready. I love recipe like these, because it gives the freedom for me to chat with my guests, until the yummy belly filling food is getting ready, instead of standing next to the cooker. I love to make it, because it is perfect next to a glass of wine or beer when you have your friends over. We have found it in a really old magazine, and we do it quite often since then. So here it is:

Ingredients (for 12 slices):

 • 200 g flour
 • 4 eggs
 • 100 g butter
 • 3 medium size onion
 • 100 g smoked bacon (I usually use the more meaty one rather than the fatty one)
 • 2 dl sour cream
 • 150 g medium rough cheese (i.e. Edamer, Gouda and you can put some smoked one into it as a mixture)
 • nutmeg, salt, pepper

Mix the flour, with one egg, the butter, 2 tablespoon of cold water and a pinch of salt in a mixing bowl. Knead the dough until it becomes smooth. Form a ball from it wrap it in a foil and put it into the fridge for a half an hour. Preheat the oven to 200 °C or 392 °F. Cut the onion to thin rounds, cut the bacon to small cubes. In a frying pan stir the bacon, than add the onion slices, and stir them for about 5 minutes more until the onion becomes opaque. Take out the dough from the fridge, and on a floured surface roll it out to a 30 cm in diameter round disk. For this pie I use our ceramic baking form (28 cm in diameter), but you can also use a metal baking tray as well. Anyway spread some butter in the baking form, strew it with some flour and spread the flour evenly as well. With the help of the rolling pin place the dough into the form, and roll the pin on the top of the form, to cut the loose end of the dough. Push the edges of the dough onto the baking form. With a help of a fork prick the dough, put the onion bacon mixture onto the top when it had cool down a bit. Grate the cheese and take apart 50 g for the top. Mix the sour cream, with the eggs, season it with salt, pepper and nutmeg, add the grated cheese and pour it onto the bacon-onion layer. Strew with the rest of the grated cheese. Bake it in the hot oven for 30-40 minutes. If the baking form seems to be too full, place a tin foil onto the grill in the oven underneath the baking form or onto the bottom of the oven, so if something comes out of the form, while baking would not mess up the oven.

Preparation: 1 hour + 30 minutes cooling + 30-40 minutes baking

Difficulty: Easy

Nutirent content (per slices): 244,5 kcal; 13,7 g carbohydrate; 8,6 gprotein; 17,2 g fat

~ ~ ~ ~ ~

Hagymás-szalonnás pite

hagymas_szalonnas_pite

Kimondott vendégváró recept. Mivel az alaptészát és a tölteléket korábban is el lehet készíteni így csak be kell tenni a sütőbe hogy megsüljön és kész is. Szeretem az ilyen recepeteket mert lehetőséget ad, hogy az ember a vendégeivel foglalkozzon, míg elkészül a finomság, ahelyett hogy a tűzhely mellett állna. Nagyon szeretem elkészíteni, és egy jó kis baráti beszélgetésnél tökéletes sör- vagy borkorcsolya lehet. Egy nagyon régi újságban találtuk a receptet anno, és viszonylag gyakran el is készítjük. Nos íme:

Hozzávalók (12 szelethez):

 • 200 g liszt
 • 4 tojás
 • 100 g margarin
 • 3 közepes fej hagyma
 • 100 g füstölt szalonna (én a húsosabb verziót használom)
 • 2 dl tejföl
 • 150 g félkemény sajt (Edami, Trapista és egy kis füstölt akár vegyesen is)
 • szerecsendió, só, bors

Az átszitált lisztet, 1 tojással, a margarinnal, 2 evőkanál hideg vízzel és egy csipetnyi sóval egy keverőtálban simára összegyúrjuk. A tésztát cipóvá formáljuk, fóliába csomagolva kb. fél óráig a hűtőben pihentetjük. Elmelegítjük a sütőt 200 °C-ra. A hagymát vékonyan felkarikázzuk, a szalonnát apró csíkokra vágjuk. Egy serpenyőben a szalonnát megpirítjuk, majd a hagymát hozzáadva kb. még 5 percig pirítjuk, amíg a hagyma teljesen üveges nem lesz. A tésztát kivesszük a hűtőből és kb 30 cm széles kerek lappá nyújtjuk. Én ehhez a pitéhez is a kerámia piteformát szoktam használni, de akár gyümölcstorta forma is lehet. Mindenesetre a formát kivajazzuk, és kilisztezzük és a nyújtófa segítségével belehelyezzük a formába. A széléhez hozzányomkodjuk a tésztát a felesleget a nyújtófa segítségével (végiggördítjük a forma peremén) eltávolítjuk. A tészta alját megszúrkáljuk villával, majd egyenletesen elosztjuk rajta a szalonnás hagymás keveréket, ami kissé már kihűlt. A sajtot lereszeljük, 50 g-ot félreteszük a tetejére. A tejfölt, a megmaradt tojásokkal összekeverjük, a keveréket sózzuk, borsozzuk és szerecsendióval ízesítjük. Belekeverjük a reszelt sajtot és a hagymás szalonnára öntjük. Megszórjuk reszelt sajttal a tetjét és a forró sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon tele lenne a forma, akkor tegyünk be alá egy másik tepsit alufóliával, vagy egy alufóliát helyezzünk a sütő aljára az esetlegesen kibuggyanó részek ne a sütő aljában landoljanak és okozzanak később fejfájást.

Elkészítési idő: 1 óra + 30 perc hűtés + 30-40 perc sütés

Nehézségi fok: egyszerű

Tápanyagtartalom: 244,5 kcal; 13,7 g szénhidrát; 8,6 g fehérje; 17,2 g zsír

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s