Potato scones / Burgonyás pogácsa

Magyarul

Nowadays we have a lot of stew – as my father loves it – and the easiest side dish to the stews are the cooked potatoes. With that side dish you cannot measure the exact amount the guest will eat, so most of the times we cook more than we need. This recipe is a perfect reuse of the cooked potato. The one thing you must take care of is the smash the potatoes while they are still warm, otherwise you cannot smash it totally and you will get bigger chunks. The base recipe my mom use for this recipe is from the book called Book of treats from Pelle Józsefné.

Ingredients (approx. 50 pieces):

  • 15 g yeast
  • 0,5 dl warm milk
  • pinch of sugar
  • 300-350 g flour
  • 80 g animal fat
  • 1 egg
  • 200 g cooked and smashed potatoes

Put the yeast into the warm sugary milk, leave it to raise. Mix the animal fat with the flour, then take the raised yeast from the top of the milk and add to the fat-flour mixture, add the half of the beaten egg, and the smashed potato and knead it together to get a nice smooth dough. Leave it to raise until it double up the size, approximately a half an hour or an hour. Preheat the oven to 180 °C or 356 °F. Roll out the dough to a thickness of your finger, slightly cut the top in squares, and with a smaller round cookie cutter cut out the dough. Place the small scones into the baking tray padded with baking paper, spread the rest of the egg on the top of the scones. In the hot oven bake them for 25-30 minutes until they become golden brown.

~ ~ ~ ~ ~

Burgonyás pogácsa

krumplis_pogacsat

Mostanában elég sokszor van nálunk prökölt, apum szereti nagyon, ahhoz a legegyszerűbb köret a főtt burgonya. Abból pedig sosem lehet eltalálni, hogy mennyit kell főzni, így általában mindig marad belőle. Ez a recept tökéletes a maradék főtt krumpli felhasználására. Viszont egyre figyeljünk, hogy a krumplit még akkor törjük össze amikor még langyos mert utána nem tudjuk szépen teljesen simára összetörni. A recept alapjául Pelle Józsefné Csemegék könyve című receptgyűjteményében lévő burgonyás pogácsa receptet használta anyum.

Hozzávalók (kb. 50 darabhoz):

  • 15 g élesztő
  • 0,5 dl langyos tej
  • csipet cukor
  • 300-350 g liszt
  • 80 g zsír
  • 1 tojás
  • 200 g főtt összetört burgonya

A langyos tejben a csipet cukorral az élesztőt felfuttatjuk. A lisztet összemorzsoljuk a zsírral, levesszük a tejről a megkelt élesztőt, hozzáadjuk az összekevert tojás felét és a tört krumplit és összedolgozzuk. Hagyjuk kelni míg a kétszeresére nem duzzadt, nagyjából egy fél óra-óra. Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, a késsel becsíkozzuk a kinyújtott tészta tetejét, és pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és a maradék tojással megkenjük a tetejét. Az előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre, aranybarnára sütjük.

Leave a comment