Nokedli avagy galuska / Hungarian Dumplings

A héten a magyar gasztronómia alap ételeiből válogatok, az egyik ilyen volt a pörkölt. Pörkölt mellé a leggyakoribb és legtipikusabb magyar köret a nokedli vagy más néven a galuska. Ennek elkészítése elég egyszerű, de ha valaki sosem csinálta, annak nehézséget okozhat, ha kérdésed merülne fel a témában, nyugodtan jelezd. Ez a verzió glutén mentes, de ha sima finomlisztből készül az az eredeti.

Hozzávalók (4 főre):

  • 3 tojás
  • 1-1,5 dl víz
  • kukorica liszt-rizsliszt-gluténmentes alapliszt egyforma arányban annyit amennyit  tojás és a víz felvesz (nagyjából 10 dkg kell mindegyikből)

A hozzávalókat összekeverjük egy fakanál segítségével, úgy hogy se túl kemény se túl lágy ne legyen. Inkább lágy legyen és hagyjuk állni egy keveset, mivel ezek a lisztek nehezebben veszik fel a vizet. Ha túl keménynek tűnne a tészta, akkor még vizet, ha lágynak akkor még lisztkeveréket adjunk hozzá. Forrásban lévő sós vízbe nokedli szaggatóval, vagy annak hiányában kiskanállal kiszaggatjuk. Amikor megfőtt, akkor a nokedli feljön a víz tetejére, még egy pár percig főzzük, aztán leszűrjük, és olajjal vagy zsírral meglocsolva összekeverjük. Pörköltek, szaftos hússzeletek mellé tálalhatjuk.

Elkészítési idő: kb. 30 perc

Nehézségi fok: egyszerű

Tápanyagtartalom (egy adag): 316,9 kcal; 58,5 g szénhidrát; 8,4 g fehérje; 4,7 g zsír

Hungarian Dumpligs

This week I tried to choose from the main dishes of the Hungarian gastronomy, such as stew. Next to a stew the most common, and typical side dish is Hungarian dumplings aka nokedli or galuska. The preparation of this side dish is quite easy, but if you have not tried it before, it could be slightly tricky so if and you have any question please feel free to contact me. This version is a gluten free one, but if you do it from all-purpose flour that is the original version.

Ingredients (for 4 person):

  • 3 eggs
  • 1-1,5 dl water
  • corn flour – rice flour – gluten free base flour in equal portion up to the amount that the eggs and the water consumes (approx. 10 dkg of each)
  • salt

Mix all the ingredients with a help of a (wooden) spoon, so the mixture is not too thick neither to think. It should be more think/liquid rather than thick and leave it to rest for a bit, these flours take up less water than the normal all-purpose ones. If the dough looks to thick add some more water if it is too thin add some more flour. With a help of a dumpling jagger or without this a teaspoon or better with a coffee spoon portion up the dough into boiling salty water. When it is cooked it starts to float on top of the water, boil it for an additional couple of minutes, then take it out into another dish and pour some oil or fat onto the top and mix it. Serve it next to a stew or a juicy meat.

 

Preparation time: approx. 30 minutes

Difficulty: easy

Nutrient content (per portion): 316,9 kcal; 58,5 g carbohydrate; 8,4 g protein; 4,7 g fat

2 Comments Add yours

Leave a comment